BiHU fokusu

Kišobrani neophodni, saznajte do kada – Dugoročna prognoza vremena













U Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini prije podne vjetar jugoistočnog smjera, a poslije podne vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 6 i 10°C, na jugu do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje od 15 do 19°C.

Opšta slika je loša. Pogoršanje praćeno kišom i zahlađenjem nepovoljno će djelovati na većinu populacije. Moguće su reakcije na promjenu u vidu glavobolje, nervoze, nesanice i dekoncentracije. Poželjno je posvetiti pažnju adekvatnom odijevanju, osobito tokom jutarnjih sati.

U srijedu se više padavina očekuje na jugu i jugozapadu, u četvrtak i djelimično u petak, na sjeveroistoku zemlje.
Dane vikenda okarakterisaće postepeno smirivanje vremenskih prilika.
Toplotni režim djelimično će se promijeniti. Nešto izraženiji pad temperatura zraka uslijediće sredinom sedmice, kada će se minimalne jutarnje u unutrašnjosti kretati od 5 do 9 °C, mjestimično moguće i ispod 5 °C, na jugu od 8 do 12 °C, maksimalne dnevne dostizaće od 12 do 17 °C. Sa danima vikenda ponovo će biti toplije, kako u jutarnjim satima, tako i danju, kada bi maksimalne temperature mogle dostići 20 °C, na jugu i u Posavini moguće i koji stepen °C iznad ove vrijednosti.
Od ponedjeljka 25.09. do kraja prognoznog perioda, očekuje se sličan trend razvoja vremenskih prilika. Početak posljednje sedmice septembra, prema aktuelnim kartama, biće u znaku nastavka stabilnijeg vremena, potom će od srijede 27.09. uslijediti nekoliko dana sa relativno promjenljivim vremenskim prilikama, pri tome sa manje padavina, a u dane narednog vikenda izgledno je proljepšanje praćeno prohladnim jutrima i relativno visokim dnevnim temperaturama.

Prognozu izradio
Nedžad Voljevica



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button