BiH

Čime se bave supruge političkih lidera

Posebnost Bosne i Hercegovine ne ogleda se samo u smaragdnim rijekama, već i u činjenici da je ova država jedna od rijetkih na svijetu sa tri prve dame.

Tročlano predsjedništvo BiH čine predstavnici tri naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata, a zajedničko je da su im supruge vrlo rijetko pod reflektorima javnosti.

Većina prvih dama ima uspješne sopstvene karijere, daleko od politike.

Supruge aktuelnih članova predsjedništva BiH povezuje i to što su sve tri više posvećene porodičnim obavezama, nego karijerama.

Snježana Dodik – ekonomska tehničarka, posvećena porodici

Iako se dugogodišnji lider Republike Srpske, a danas srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik gotovo svakodnevno pojavljuje u regionalnim medijima, njegova supruga Snježana to čini samo u rijetkim prilikama.

Odlaze zajedno na glasanje i tek na poneko protokolarno putovanje.

Snježana je, prema pisanju medija, ekonomska tehničarka i nikada se nije bavila politikom.

U vezi su još od srednje škole, a prijatelji kažu da ona voli da se druži i rado ugosti prijatelje.

Koliko se skriva od reflektora, pokazuje i podatak da se nije pojavila na suprugovoj inauguraciji 2018. godine.

Ipak, prisustvovala je inauguraciji američkog predsjednika Donalda Trampa.

Tamo je bila u pratnji tadašnje premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović.

Njih dvije su slikale i selfi, kao dokaz da su pozvane na inauguraciju, ali se kasnije ispostavilo da su tamo bile kao turistkinje, pisalo je Oslobođenje.

Pored brojne imovine koju dijeli sa suprugom, Snježana Dodik je vlasnica poslovnog prostora od 101 kvadrata u Laktašima, dva automobila marke pežo, kao i zemljišta koje se prostire na 225.000 metara kvadratnih u Laktašima i Gradiški.

Imaju sina Igora i kćerku Goricu.

Vildana Džaferović – ekonomistkinja u penziji

Supruga bošnjačkog člana Predsjedništva, Vildana Džaferović, nakon izbora je – navodno na suprugovo insistiranje – postala penzionerka. Inače, kako stoji u službenoj biografiji objavljenoj na stranačkoj stranici, upoznali su se za studentskih dana, a oboje su bili vrsni studenti, Šefik prava, a Vildana ekonomije.

Karijeru je i gradila kao ekonomistica, premda će kritičari SDA-a, stranke koje je Džaferović član, reći (suprotno ovoj tezi da je vrsna u svom poslu) da je ‘uhljebljena’ u državnoj reviziji, gdje je, kao što smo napomenuli, dočekala mirovinu. Sično kao i kod Dodika, i Džaferoviću prigovaraju da je političke veze iskoristio (doduše u manjoj mjeri) za dobrobit porodice.

Sabina Komšić – prva dama sa najdužim stažom

I za kraj tu je Sabina Komšić, supruga hrvatskog člana Predsjedništva. Sama ističe kako ne voli pažnju javnosti, pa joj je laknulo da u BiH nije zaživjela uloga ‘prve dame’. Iako prati politiku, ‘pročita što je važno’, za sebe kaže da je ‘apolitičan tip’. Inače, nije bila oduševljena političkim angažmanom svog supruga, upravo zbog tog gubitka privatnosti.

Sabina je, inače, bivša studentica građevine, a Željka je upoznala ratnih godina. Zbog rata je i prekinula fakultet, potom se i udala, a kako je izjavila za magazin ‘Gracija’, kasnije je zbog porodičnih razloga i trajno ostavila studij.

No, ipak, njoj je uspjelo ono čemu je Snježana Dodik težila, ona je kao prva dama zaslužila prijem u SAD-u. Naime, prije nešto više od pet godina, bosansko-hercegovačke medije obišle su fotografije Sabine Komšić i Michelle Obame. Dok je član predsjedništva BiH sudjelovao u radu Generalne skupštine UN-a, Sabinu je, s drugim prvim dama, ugostila Michelle Obama s kojom su nakon posjeta galeriji i radnog ručka razgovarale o položaju žena u svijetu.

Izvor: oslobođenjeMožda će Vas zanimati i:

Back to top button