Zanimljivosti i zabava

Uskoro najduže pomračenje Mjeseca u posljednjih 500 godinaNajduže pomračenje Mjeseca u posljednjih 500 godina dogodiće se u prvim satima 19. novembra i trajaće nekoliko časova. Vrhunac djelimičnog pomračenja Mjeseca biće u satima pred zoru u petak, kada će 97 odsto našeg satelita biti prekriveno Zemljinom sjenkom.

Prethodno najduže pomračenje Mjeseca dogodilo se 2018. godine i trajalo je nešto manje od dva sata, dok će pomračenje u petak trajati više sati, piše RTS. Pomračenje će biti vidljivo iz svih država SAD, Kanade, Meksika, kao i iz dijelova Јužne Amerike, Polinezije, Australije i Kine, navodi NASA.

Pomračenje će u potpunosti ili djelimično biti vidljivo i iz sjevernih dijelova Evrope, a nešto kraće iz zapadnih dijelova našeg kontinenta, dok se na našim područjima neće vidjeti.

Možda će Vas zanimati i:

Mjesec će tokom pomračenja biti na najudaljenijoj tački od Zemlje, zbog čega će njegova orbita biti usporena, pa će i pomračenje trajati dugo, jer će mu biti potrebno dosta vremena da izađe iz Zemljine sjenke, budući da će Mjesec, Zemlja i Sunce biti poravnati.

Izvor: rtvtkMožda će Vas zanimati i:

Back to top button