Tuzlanski kanton

Postepeni porast broja zaposlenih na Tuzlanskom kantonu

Kontinuirana potreba za zaposlenjem nove radne snage problem je s kojim se poslodavci susreću iz dana u dan, a razlozi tome su višestruki. Neki od njih su neformalno obrazovanje, starosna dob i nedovoljno radnog iskustva.

“Neki radnici odlaze u penziju, neki odlaze u inostranstvo, tako da poslodavci konstanto imaju potrebu za zapošljavanjem novih osoba. Znači puno je faktora koji utiču na potražnju”, govori Amela Makul, stručna saradnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

Protekli mjesec prema podacima Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, evidentirano je 71.800 nezaposlenih osoba, što je za 5.000 manje u odnosu na prethodnu godinu, a od čega su 23.000 nekvalifikovane.

Možda će Vas zanimati i:

Kako ističu iz Službe, u narednom periodu planirani su projekti u čijem fokusu je rad na poboljšanju kvalifikacija kako bi se ostvario rezultat konkurentnosti na tržištu.

Porazno je i to da u tih 23.000 preko 2.500 mladih osoba u dobi između 15 i 30 godina”, navodi Makul.

Iako je zabilježen porast broja zaposlenih osoba, građani smatraju da su nepotizam i stranačko opredjeljenje samo neki od razloga zaposlenja, te da bez navedenog mladi ne mogu pronaći posao.

Izvor: rtvslon

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button