Lifestyle

Koliko sna nam je potrebno da bi mozak ostao zdrav? Evo što kaže studija

Hronični nedostatak sna znatno utječe na sposobnost zadržavanja pažnje, učenja novih stvari, kreativnosti, rješavanja problema i donošenja odluka, kažu liječnici.

Prema studiji koja je prošle sedmice objavljena u naučnom časopisu Brain, šest do osam sati kvalitetnog sna u kojem su oči većinu noći zatvorene odgađa kognitivni pad i održava zdravlje mozga. Studija je naime pratila spavanje 100 starijih osoba koje su testirane na kognitivni pad i dokaze rane Alzheimerove bolesti i otkrila da su samo oni koji su spavali šest do osam sati zadržali stabilno kognitivno funkcioniranje.

Ako je osoba spavala manje od pet i pol sati, patila je njezina kognitivna učinkovitost, čak i nakon kontrole čimbenika kao što su dob, spol i Alzheimerova patologija. To se odnosilo i na ljude s druge strane spektra+: ako su spavali više od sedam i pol sati, spoznajni su procesi opadali.

“To pokazuje da je ključna i kvaliteta, kao i količina spavanja”, kaže koautor studije dr. David Holtzman koji napominje da je uz odrasle koji trebaju sedam sati sna djeci školske dobi potrebno devet do 12 sati, a tinejdžerima osam do 10 sati.

Kako poboljšati spavanje

Dobra vijest je da se mozak može trenirati da postigne bolji san i to tako da svaki dan liježemo i ustajemo u isto vrijeme, čak i vikendima,, kažu stručnjaci. Uz to, treba postaviti pravo okruženje za spavanje i opuštajuću rutinu prije spavanja. Joga, topli tuš, dobra, ali ne previše uzbudljiva knjiga koja se čita na blagom svjetlu – sve to pomaže tijelu da se opusti.

“REM faza spavanja je lakša razina odmora koja se lakše može poremetiti, pa isključite zvukove, smanjite svjetla i snizite temperaturu u spavaćoj sobi,” savjetuje dr. Holtzman i napominje da krevet treba služiti samo za – spavanje i seks!

“Televiziji i drugim uređajima koji emitiraju plavo svjetlo, poput pametnih telefona i prijenosnih računara, nije mjesto u spavaćoj sobi,” zaključio je za CNN, prenosi Večernji list.

Izvor: Hr.n1info.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button