Vijesti

U Skupštini Kosova bačen suzavac, sjednica prekinuta










Vanredna sjednica Skupštine Kosova, na kojoj se trebalo glasati o sporazumu o demarkaciji granice s Crnom Gorom, prekinuta je u srijedu suzavcem koji su bacili poslanici opozicionog Pokreta Samoopredjeljenje.

Na početku sjednice, kada je predsjednik Skupštine Kadri Veseli stavio na glasanje prijedlog poslaničke grupe opozicionog Demokratskog saveza Kosova o izmjeni jednog amandmana na Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o državnoj granici između Kosova i Crne Gore, poslanici Samoopredjeljenja su bacili nekoliko suzavaca i sjednica je prekinuta, prenosi Anadolija.

Možda će Vas zanimati i:

Sumnja se, kako prenose mediji, da su suzavac aktivirali poslanici Xhelal Svecla i Fitore Pacoli, obojica iz pokreta Samoopredjeljenje, prenosi Tanjug.

Poznati scenarij opozicionog Samoopredjeljenja za blokadu parlamenta, osudio je bivši član tog pokreta i osnivač Alternative, Ilir Deda, rekavši da će sjednica ipak biti nastavljena.

Osude nasilja

Deda je novinarima u parlamentu rekao da najnovije nasilje neće zaustaviti želju građana za slobodom kretanja, prenosi Tanjug.

“Jučer sam se nadao da postoji politički napredak, da postoji politička zrelost, ali sada sam razočaran. Neki su rekli da će to učiniti, baciti suzavac, ali nisam vjerovao. Samoopredjeljenje, umjesto glasanja vratilo se metodama koje nam samo štete”, rekao je Deda.

Poslanik Ismet Beqiri iz opozicionog DSK-a, rekao je da suzavac nije ništa novo u kosovskom parlamentu, ali šteti imidžu Prištine.

“Sada je tih glumaca manje, ali su oni iz istog političkog subjekta, to je pokret Samoopredjeljenje. Nadali smo se da će ovog puta glasanje proći. Ali, to je za žaljenje”, rekao je Beqiri, koji također vjeruje da će sjednica biti nastavljena.

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delawie, osudio je aktiviranje suzavca u kosovskom parlamentu, poručivši da nasilje kao politički instrument nema mjesta na Kosovu.

Delawie je na Twitteru zatražio ponovno okupljanje poslanika i glasanje za demarkaciju.

Tokom pauze, nakon što je sjednica parlamenta prekinuta zbog suzavca, Delawie i šefica Ureda Ujedinjenih naroda u Prištini, Natalija Apostolova, ponovo su se sastali sa predsjednikom Skupštine Veselijem.

Tvrdnje Samoopredjeljenja

U trenutku dok je prolazila skupštinskim holom, Apostolova je na trenutak zastala i porazgovarala sa liderom Samoopredjeljenja Albinom Kurtijem.

Nije, međutim, poznato o čemu su oni razgovarali, kao ni o čemu su ona i američki ambasador razgovarali sa Veselijem.

Veseli se rano jutros sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte i Apostolovom, koje je uvjeravao da će “drama” sa Sporazumom o demarkaciji danas biti okončana, prenosi Tanjug.

Nakon što je zbog bacanja suzavca prekinuta sjednica Skupštine Kosova, Albulena Haxhiu, poslanica Samoopredjeljenje, izjavila je da sporazum o demarkaciji granice s Crnom Gorom u Skupštini Kosova neće proći.

Haxhiu je novinarima u holu Skupštine kazala da nije bitno koji poslanici su bacili suzavce, već da je važno da poslanici stanu u odbranu teritorije Kosova, koja se gubi sporazumom o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore iz 2015. godine. Ona je kazala da je očigledno da je vladajuća koalicija na različite načine uspela da osigura glasove za ratifikaciju demarkacije, ali da će Samoopredjeljenje, kao i prije tri godine, djelovati isto i neće dozvoliti da demarkacija prođe.

Šef poslaničke grupe opozicionog Demokratskog saveza Avdullah Hoti izjavio je se sporazum o demarkaciji danas mora usvojiti.

“Naša poslanička grupa je odlučna da se danas, 21. marta, završi pitanje demarkacije sa Crnom Gorom. Nećemo se predate pred takvim prijetnjama, pred takvim načinima kršenja reda na skupštinskoj sjednici”, kazao je Hoti.

Poslanici Skupštine Kosova trebaju u srijedu glasati o Nacrtu zakona o ratifikaciji sporazuma o državnoj granici između Kosova i Crne Gore, nakon debate u utorak, koja je trajala gotovo devet sati i završena je u jedan sat poslije ponoći.

Opozicija je i prije tri godine suzavcem spriječila usvajanje sporazuma o demarkaciji granice s Crnom Gorom.

Izvor: Agencije



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button