Covid-19U fokusu

Većina koja je imala COVID-19 završila s najmanje jednim zdravstvenim problemom













Kako navodi “Medical Express”, kineski naučnici proveli su istraživanje tako što su tokom šest mjeseci pratili zdravstveno stanje 1.700 pacijenata koji su zaraženi koronavirusom u Wuhanu u januaru i maju prošle godine.

Rezultati ovog naučnog istraživanja su objavljeni 8. januara u časopisu “The Lancet”, sedmičnom recenziranom naučnom časopisu iz polja medicine.

Istraživači su otkrili da je 76 posto pacijenata koji su prebolovali COVID-19 imalo barem jedan zdravstveni problem šest mjeseci nakon što su zaraženi.

U istraživanju se navodi da je nakon šest mjeseci 63 posto pacijenata osjećalo umor ili slabost u mišićima, 26 posto je imalo problema sa spavanjem, a 23 posto depresiju.

Stručnjaci su također skrenuli pažnju na činjenicu da je kod osoba koje su bile u teškom stanju zbog COVID-19 kasnije utvrđeno da su im funkcija pluća i rad bubrega manji za 13 posto.

Jedan od istraživača koji su radili na ovoj studiji, dr. Bin Cao, izjavio je da je potrebno nastaviti naučna istraživanja kako bi se dodatno shvatila i objasnila bolest COVID-19 s kojom se suočava cijelo čovječanstvo.

“Budući da je COVID-19 nova bolest, tek počinjemo shvaćati njene dugoročne efekte”, kazao je ovaj stručnjak.

Naglasio je također da je teško zaraženim pacijentima koji su preživjeli COVID-19 potrebna njega nakon otpusta iz bolnice.

Izvor: buka



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button