BiH

Istraživanje: Ko će odgovarati za curenje tajnih dokumenata iz OSA-e













Radio-televizija RS objavila je da posjeduje naloge Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH za prisluškivanje zvaničnika Srbije. Televizija je u svom programu prikazala dokument “Prijedlog za zavođenje obavještajnog prodora“ iz jula 2016. godine pod oznakom “tajno”, sa zaglavljem Agencije i potpisima nekih od njenih dužnosnika.

Akcija “Ušće”

Možda će Vas zanimati i:

RTRS tvrdi da OSA provodi akciju “Ušće”, u kojoj se prisluškuju zvaničnici iz Srbije, a susjedna država se, ističe televizija, proglašava neprijateljskom. Istovremeno, RTRS je na svojoj internet-stranici objavio skenirane dokumente OSA-e. Pod tezom da “novi skandal potresa Balkan”, u cijelu priču uključili su se i drugi srbijanski mediji, koji nastoje dokazati navodno neprijateljsko djelovanje BiH prema Srbiji. Premijer te zemlje Aleksandar Vučić poručio je da “Srbija nije obavještajno slabija od bilo koga u regionu”.

Dokument koji je objavio RTRS nisu potpisali direktor OSA-e Osman Mehmedagić i još neki visoki dužnosnici. Kako se saznaje, predmet istrage unutar OSA-e trebalo bi biti pitanje kako je dokument s oznakom tajnosti uopće dospio u javnost. Takvi postupci, prema Krivičnom zakonu BiH, mogu se tretirati kao krivično djelo odavanje državne tajne ili špijunaže, a zaprijećena kazna je od jedne do deset godina zatvora.

Inače, u dokumentu se govori o kontraobavještajnoj problematici te da informacije naših službi ukazuju na kontinuirani i ofanzivni obavještajni nastup više sigurnosnih službi Srbije prema građanima i institucijama BiH, koje “istovremeno realiziraju aktivnosti koje su okarakterisane kao vrlo ozbiljna prijetnja prema sigurnosti BiH”. Prema mišljenju ljudi iz obavještajne zajednice, to znači da je u ovom slučaju na sceni zamjena teza. Očito je da bh. službe kontraobavještajnim djelovanjem zapravo žele zaštititi interese BiH i njene institucije od prodora iz inozemstva.

safet-softic

Softić: Rade zakonito

Krivično djelo

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e Safet Softić kazao je za “Avaz” da vjeruje da će se na Komisiji naći ova tema.

– Uvjeren sam da su naše službe radile sve u skladu sa zakonima BiH. U ove dvije godine, koliko sam u Komisiji, nije bilo nikakvog nezakonitog rada. Sve što je služba radila, apsolutno vjerujem da je u skladu sa zakonom – rekao je Softić za “Avaz”.

Prema njegovim riječima, curenje dokumenata OSA-e, ako se pokaže da su vjerodostojni, jeste nedvosmisleno krivično djelo te treba ustanoviti liniju odgovornosti.

– Potrebno je da se utvrdi činjenično stanje te da, ako je bilo propusta, takvo nešto i sankcioniramo – kazao je Softić.

“Vruća kasna jesen”

Priča o pokušaju bh. obavještajnog prodora prema Srbiji samo je nastavak one o navodnoj akciji “Vruća kasna jesen – rana zima” iz septembra 2016., koja je, prema medijima iz RS i Srbije, također, imala za cilj destabilizaciju tog entiteta i Srbije. Iz Ministarstva sigurnosti BiH tada su poručili da je riječ o izmišljenom dokumentu.

Izvor: avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button