SvijetVijesti

Poljska zatvorila granični prijelaz s Bjelorusijom, stotine migranata u šatorima

Stotine migranata bilo je u utorak u blizini bjeloruske granice s Poljskom na niskim temperaturama tokom noći dok je poljski premijer posjetio granicu, a dužnosnici su upozorili da bi se napetosti mogle povećati idućih dana.

Poljska je optužila Bjelorusiju da pokušava izazvati veliki sukob poticanjem migranata da pređu u Poljsku i Evropsku uniju.

Snimci koje je poljska policija objavila u utorak prikazuju šatore migranata i  vatre na bjeloruskoj strani ograde od bodljikave žice.

Možda će Vas zanimati i:

Poljska granična straža rekla je Rojtersu da je oko 800 ljudi noć provelo u šatorima s bjeloruske strane ograde, dok je oko 4.000 migranata u obližnjim šumama.

Glasnogovornik poljskih specijalnih službi rekao je kako procjene pokazuju da bi u Bjelorusiji moglo biti do 12.000 migranata.

Poljske vlasti zatvorile su u utorak službeni granični prijelaz s Bjelorusijom u blizini mjesta gdje su se hiljade migranata pokušale probiti dan ranije.

Poljska je rasporedila dodatne vojnike, graničare i policiju, dok je susjedna Litva uvela vanredno stanje na svojoj granici s Bjelorusijom.

Poljska policija objavila je u utorak na Tviteru da je noć bila mirna, iako je nakon sukoba u ponedjeljak na policijski automobil bačen kamen.

Poljski dužnosnik rekao je kako bi se napetosti mogle povećati idućih dana i da bi se u tom slučaju mogla prihvatiti dodatna međunarodna pomoć.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Pavel Jablonski, u razgovoru za privatni Radio Zet, ponovio je da Poljskoj za sada nije potrebna dodatna pomoć granične straže EU Fronteksa.

Očekuje se da će se  danas ambasadori Evropske unije u Ujedinjenim narodima sastati kako bi razgovarali o napetosti  na granici Poljske i Bjelorusije, javila je novinska agencija PAP pozivajući se na poljskog ambasadora u UN-u.

Bjeloruska državna novinska agencija Belta citirala je ministra unutarnjih poslova koji je rekao da nijedan migrant nije prekršio zakon.

Izvor: BHRT

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button