NEKA ME VIDE – Povećanje sigurnosti u saobraćaju

- in Djeca, Tuzla

Radio Kameleon i ove godine kao i dosadašnjih pokrenuo je akciju NEKA ME VIDE,  koja pomaže u educiranju djece o sigurnosti u saobraćaju, posebno kada se radi o njihovom bezbjednom kretanju od kuće do škole.

Posebno sada kada je pred nama kišovito i sniježno vrijeme, vozači trebaju obratiti još više pažnju na djecu pogotovo u blizi škola.

Radio Kameleon nastavlja sa projektom “Neka me vide” u suradnji sa Ministrastvom obrazovanja i nauke, Ministarstvom trgovine, turizma i saobraćaja i Pedagoškim zavodom i ovo je prilika koju koristimo kako bismo sve nas, a posebno vozače podsjetili na hiljade mališana koji svakoga dana odlaze i vraćaju se iz škole, prolazeći saobraćajnicama izlažu se opasnostima koje vrebaju u prometu.

Stanje u BiH i zemljama okruženja, EU i  šire sve više je usložnjeno. Iz tih razloga UN je zbog enormnog pogoršanja stanja u ovoj oblasti, proglasili DECENIJU  2010  – 2020. god. kao deceniju aktivnosti za smanjenje saobraćajnih nesreća i nastradalih lica.

Najveći broj saobraćajnih nesreća na području Federacije BiH u 2020. godini zabilježen je na ulicama u naselju (52,77%) a zatim na magistralnim putevima (28,7%) onda slijede lokalni (9,5 %) pa regionalni putevi (9,1%). Posebno zabrinjava stanje u Tuzlanskom kantonu gdje broj saobraćajnih nesreća u posmatranom periodu konstantno raste.

Cilj projekta NEKA ME VIDE je povećanje stepena bezbijednosti saobraćaja u TK, povećanje sigurnosti djece, ali i svih ostalih u saobraćaju smanjenjem velikog broja nesreća u kojima je broj povrijeđene i poginule djece putem inovativne i kreativne promotivne kampanje o važnosti poštivanja saobraćajnih propisa i sigurne, savjesne vožnje. Edukovati djecu i profesore o jednom od akutnih problema BH društva, nepoštivanju saobraćajnih propisa, i upoznati ih sa posljedicama koje mogu spriječiti.