Tuzla

Centralno grijanje Tuzla: Saniran most i vrelovodni ogranak

Nakon poplava 2014. i djelimičnog izlijevanja rijeke Jale iz svog korita, inženjeri iz Centralnog grijanja d.d. su prepoznali problem te započeli sa projektom sanacije mosta i vrelovodnog ogranka.

Izradu projekta i vršenje stručno tehničkog nadzora je vršilo stručno osoblje Centralnog grijanja d.d. u koordinaciji sa Gradskom upravom, dok su radovi okončani u avgustu 2021. godine u skladu sa ugovorom o javnim nabavkama.

Na lokaciji odvajanja vrelovodnog ogranka za Slatinu sa magistralnog vrelovoda (kod Tehnološkog fakulteta) je izvršena rekonstrukcija, odnosno, sanacija rešetkastog nosača, na način da je svijetli otvor nosača usklađen sa nivoom stogodišnjih voda za rijeku Jalu.

Ovom preventivnom i blagovremenom sanacijom otklonjena je opasnost za izlijevanjem rijeke Jale , moguća šteta na samom vrelovodu i okolnim objektima kakav je slučaj bio 2014. godine.

Prilikom rekonstrukcije mosta izvršena je i zamjena starih čeličnih cijevi vrelovodnog ogranka sa novim predizolovanim cijevima čime će se ostvariti i značajne uštede toplinske energije. Također je izvršena antikorozivna zaštita konstrukcije mosta.

Izvor: Tuzlanski.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button