ArhivaBiH

Mostar još jednom među najljepšim destinacijama u Evropi

Bosna i Hercegovina, tačnije Mostar, su se još jednom našli na listi najljepših destinacija u Evropi koji plijene prelijepom arhitekturom i bogatom kulturom te su svrstani među najatraktivnije lokacije koje vrijedi posjetiti.

CNN je napravio spisak gradova u kojem je zaobišao evropske metropole i ovaj put šansu pružio manjim gradovima u svim dijelovima kontinenta.

Možda će Vas zanimati i:

Tako se među 15 lokacija našao i hercegovački biser, Mostar, najviše poznat po upečatljivom kamenom mostu koji se izdiže iznad zelene Neretve.

“Mostarski Stari most, koji je izgrađen u 16. stoljeću, se dugo smatrao najljepšim primjerom balkanske, islamske arhitekture. Izvijajući se iznad rijeke Neretve, ovaj most je jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu s kojeg se tradicionalno održavaju skokovi u vodu, a danas je on i mjesto gdje se održava svjetska serija Red Bull Cliff Diving takmičenja”, navodi se u tekstu u kojem se predstavlja dio onog po čemu je Mostar poznat i šta ga krasi.

Također se podsjeća kako je most srušen novembru 1993. tokom rata u BiH, a ponovo je izgrađen 2004. godine.

“Danas je omiljena destinacija za sve one koji posjete Bosnu i Hercegovinu pa čak i one koji posjetu Dubrovniku u susjednoj Hrvatskoj iskoriste za dnevni izlet u ovaj hercegovački grad”.

Mostar je ranije bio uvršten u preporuke renomiranih, specijaliziranih magazina uključujući National Geographic, Lonely Planet,…

CNN je u regiji još izdvojio hrvatski otok Korčulu i Piran u Sloveniji.

Osim ovih destinacija na listi su se našli još holandski Giethoorn, portugalski Guiamaraes, francuski Roscoff, italijanski Anghiari i drugi.

Izvor: Ba.n1info.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro