SvijetZanimljivosti i zabava

Naučnici potvrdili vezu između poglavice Bika koji sjedi i njegovog živog potomka

Naučnici su prvi put uspjeli da potvrde vezu neke historijske ličnosti i njenog živog potomka, u ovom slučaju čuvenog indijanskog poglavice Bika koji sjedi i čovjeka koji tvrdi da je njegov praunuk, prenosi France press.

Otkriće je rezultat nove tehnike koja omogućava da se genetske informacije dobiju iz fragmentiranog uzorka stare DNK.

Tehniku je razvio tim naučnika na čelu sa Eskeom Vilerslevom sa Univerziteta Kembridž u Velikoj Britaniji i centra Lundbek fondacije u Danskoj.

Njihovi rezultati objavljeni su u srijedu u časopisu „Science Advances“.

Prethodne studije, zasnovane na starim genetskim uzorcima, pokušavale su da pronađu podudaranja koristeći polne genetske markere.

Erni LaPoant (73) tvrdi da je potomak Bika koji sjedi po majčinoj strani, objasnio je profesor Vilerslev, što je onemogućilo upotrebu ranijih tehnika.

Vilerslev je sa svojim timom pronašao način da lokalizuju „autozomni hromozom“ koji je polno neobilježen.

„Na osnovu ovoga možemo da utvrdimo vezu sa Bikom koji sjedi“, rekao je za AFP Vilerslev, dodajući da su naučnici „100 odsto sigurni“ da je Erni LaPoant praunuk indijanskog poglavice.

Bik koji sjedi (Tatanka Iyotake), poglavica plemena Sijuks, predvodio je indijanska plemena u bici kod Litl Big Horna 1876. protiv američke Sedme konjičke divizije pod komandom generala Džordža Kastera.

Izvor: Rs.n1info.comMožda će Vas zanimati i:

Back to top button