LifestyleTuzla

Početak radova na obnovi i rekonstrukciji objekta “Dom prirode” na Ilinčici

U sklopu provedbe projekta Panonsko-jadranska veza- PA.CON u srijedu, 27.10.2021.godine u 12:00 sati, službeno će započeti radovi obnove i rekonstrukcije objekta “Dom prirode” na Ilinčici.

Ugovor za izvođenje radova zaključen je sa kompanijom TEHNOGRAD doo za građevinarstvo i inženjering Tuzla, a projektom će, pored obnove postojećeg objekta, biti obuhvaćeno i vanjsko uređenje kompleksa, što će podrazumjevati izgradnju saletla (sjenika), obnovu i uređenje postojećeg vanjskog toaleta namijenjenog posjetiocima izletišta Ilinčica, uređenje pristupne staze, te obnovu i uređenje ljetnje bašte sa igralištem za djecu.

Infrastrukturni radovi na uređenju izletišta Ilinčica započeli su tokom mjeseca septembra i uključivali su postavljanje LED rasvjete u dužini od 1200 metara na pristupnom putu koji vodi do objekta Doma prirode, te uređenje 16 mikro lokacija za odmor turista i posjetilaca izletišta.

Projektom će, također, biti obuhvaćeni radovi na izgradnji biciklističko-edukativne staze u dužini od 4 kilometra te uređenje 3 platoa (vidikovca) kojim će se omogućiti panoramski pogled na sam grad Tuzlu.

Projekat PA.CON ima za cilj doprinijeti razvoju održivog turizma korištenjem i aktiviranjem neiskorištenih prirodnih resursa prekogranične regije. To će se postići obnavljanjem i uređenjem 3 prirodna dobra u Nijemcima (Hrvatska), Tuzli (BiH) i Skadarskom jezeru (Crna Gora), ali i aktivnostima izgradnje kapaciteta usmjerenim na jačanje vještina i kapaciteta ciljnih grupa u održivom upravljanju turističkim destinacijama i osiguranje kvalitete u upravljanju. Projektni partneri iz Bosne i Hercegovine su Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA.

Projekat Panonsko-jadranska veza/PA.CON sufinansiran je sredstvima ERDF- a i IPA II fondova Europske unije kroz Interreg IPA CBC Program Hrvatska- Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014 -2020. Ukupna vrijednost projekta je 1.870.267,92, a iznos od 1.578.319,07 EUR sufinansiran je od strane Evropske Unije.

Trajanje projekta je 24 mjeseca počevši od 15.10.2020. godine do 14.10.2022. godine. Više informacija o projektu možete pronać OVDJE.

Izvor: tuzlanski.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button