Vijesti

Sramna kazna Crvenoj zvezdi zbog navijačke podrške ratnom zločincuRukometni klub “Crvena zvezda Grundfos” kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 100.000 dinara (850 eura) zbog incidenta tokom utakmice sa RK Novi Pazar, kada su na utakmici u Beogradu, gostujući igrači bili izloženi uvredama na nacionalnoj osnovi.

To je 26. oktobra rečeno u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Asocijacije rukometnih klubova Super lige (ARKUS liga), koja predstavlja najviši stepen takmičenja u rukometu u Srbiji.

Rukometni klub “Novi Pazar” istupio je iz Arkus lige Srbije zbog dešavanja na utakmici protiv Crvene zvezde u Beogradu koja je odigrana 10. oktobra.

Klub iz Novog Pazara, grada na jugozapadu Srbije sa većinski bošnjačkim stanovništvom, poslije utakmice je saopštio da su njegovi članovi vrijeđani na nacionalnoj osnovi tokom čitavog meča, da je na tribini istaknut uvredljiv transparent, kao i da su navijači skandirali ratnom zločincu Ratku Mladiću i pjevali šovinističke pesme.

“Utvrđeno je da je Muški rukometni klub ‘Crvena zvezda Grundfos’ iz Beograda napravio propust u organizaciji utakmice, koju nije organizovao u skladu sa aktima Rukometnog saveza Srbije i posebnim uputstvima direktora lige, jer je omogućio unošenje uvredljivih transparenata, koji su korišteni u 40. minutu utakmice, zbog čega je došlo do incidenta i privremenog prekida, iz čega nedvosmisleno proizilazi da je time prijavljeni klub izvršio disciplinski prekršaj, koji mu se stavlja na teret”, navodi se u obrazloženju odluke koju je Radiju Slobodna Evropa dostavila ARKUS liga.

U obrazloženju se kaže i da je prilikom određivanja disciplinske sankcije direktor ARKUS lige uvažio kao olakšavajuću okolnost činjenicu “da su predstavnici kluba hitro reagovali i uklonili transparente uvredljivog sadržaja, kao i činjenicu da u teren i na igrače nije bačen ni jedan predmet, pa time ni jednog trenutka nije bila ugrožena bezbjednost sportista”.

“Kao otežavajuću okolnost, direktor je cijenio činjenicu da prijavljeni klub zbog propusta u organizaciji utakmice, koji je doveo do incidenta, čije su posljedice nanijele veću štetu ARKUS ligi, rukometu i sportu u Republici Srbiji i u suprotnosti je sa načelima poštovanja vjerskih, nacionalni i političkih različitosti svih za koje se Asocijacija i Rukometni savez Srbije zalažu”, navodi se u obrazloženju koje potpisuje direktor ARKUS lige Milorad Šolević.

U intervjuu za RSE član Upravnog odbora Rukometnog kluba “Novi Pazar” Husein Memić je izjavio da je klub tri dana prije utakmice poslao e-mail direktoru ARKUS lige Miloradu Šoleviću, sa molbom da “službena lica obrate pažnju” i da “mi kao klub i kao grad nećemo trpjeti nikakve nacionalističke uvrede na naš račun”.

U saopštenju za RSE, rukovodstvo ARKUS-a navodi da je 14. oktobra pokrenut disciplinski postupak protiv RK “Crvena zvezda Grundfos”, a da je istog dana stiglo obavještenje sa zvanične adrese elektronske pošte Rukometnog kluba „Novi Pazar“ u kojem se navodi da je Upravni odbor kluba jednoglasno odlučio da će istupiti iz takmičenja u ARKUS ligi.

Nakon incidenta oglasio se i RK “Crvena zvezda”, odbacivši navode da je ekipa iz Novog Pazara bila ugrožena tokom utakmice u Beogradu.

ARKUS liga osnovana je 2019. godine, a Rukometni savez Srbije je toj asocijaciji povjerio vođenje domaće rukometne lige.

Izvor:Ba.n1info.comBack to top button