Dodik-Dačić: Zajednička sjednica skupština Srbije i RS u novembru u Beogradu

- in U fokusu
dačić

Zajednička skupština Srbije i Republike Srpske bit će održana u novembru u Beogradu, povodom jubileja 30 godina od Parlamenta Republike Srpske.

Najavio je to predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji se danas u Banjoj Luci sastao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

“Mnogi nemaju predstavu koliko su ti datumi značajani. Možda 30 godina ne predstavlja veliku vremensku distancu, ali za Srbiju i Republiku Srpsku bile su prekretnica za budućnost”,  kazao je Dačić na pres-konferenciji.

Kaže da su specijalne veze između Republike Srpske i Srbije “živa veza” između istog naroda i da tu ne postoje nikakve granice.

“Ništa novo se ne dešava na ovim prostorima, to se radi već decenijama, da se “izigra” Dejtonski sporazum, uzimajući Republici Srpskoj gotovo sva ovlaštenja,podvukao je Dačić dodajući da je Republika Srpska sačuvala svoj identitet.

Također, Milorad Dodik je ovom prilikom najavio da će Narodna skupština Republike Srpske u narednim danima donositi odluke koje će vratiti ustavnu poziciju, te naveo da Republika Srpska ima snagu za samoodrživost.

Na sastanku sa Dačićem razgovarano je o međusobnoj saradnji Republike Srpske i Srbije.

“Ocijenili smo da je ta saradnja oduvijek bila izrazito dobra i puna međusobnog uvažavanja. Srbija i Republika Srpska pokazuju da mogu u demokratiji samostalno da upravljaju svojim resursima.Republika  Srpska ima snagu za to. Pokušavaju ajtidejtonskim djelovanjem da nam oduzmu sve nadležnosti, a naša Skupština će odgovoriti na sve to”, poručio je Dodik.

Izvor: Bhrt.ba