BiH

Marinko Čavara: Dodik ne ruši državu, “isprovociran” je Inzkovom odlukomPredsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ) rekao je jučer, komentirajući aktuelnu političku krizu u BiH, da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik svojim potezima ne ruši državu BiH, nego je samo “isprovociran”.

Marinko Čavara iz nekog razloga izvor trenutnih problema u BiH ne vidi u Dodiku i secesionističkoj politici koja dolazi iz SNSD-a i satelitskih stranaka u RS-u, nego u nekoj “provokaciji” koja je RS-u nanesena nametanjem Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida.

Dio razloga za ovakvu situaciju u državi Čavara vidi i u tome što Hrvati u BiH nemaju svoj entitet.

“Milorad Dodik ne ruši državu, možda su samo isprovocirani oni koji imaju entitet Republiku Srpsku, što mislim da nije pravedno da jedan narod dobije entitet i u nazivu i sadržaju i po sastavu stanovništva, a da druga dva naroda budu u FBiH u jednom entitetu. Mislim da je to trebalo završiti sa tri entiteta, puno bi se bolje i lakše slagali”, izjavio je Marinko Čavara u gostovanju na FTV-u.

Dodao je da u ovom trenutku ne može podržavati nešto što se radi, što nije dogovor i razgovor.

“Da li je opravdano s Dodikove strane, u to ne bih ulazio. Mislim da treba i Miloradu Dodiku i svim drugim političkim akterima puno više spremnosti za razgovor i dogovor. Mislim da je jako upitno što neki misle da mogu napraviti u ovoj fazi, bez razgovora i dogovora, uz neke sulude poteze koje je povlačio visoki predstavnik Inzko na samom odlasku. Znači napraviti takav jedan potez u kojem ćete omogućiti da se stalno tužakamo i nešto prebiremo. To je nešto što su davno sudovi presudili, što je egzaktno i mislim da nije dobro”, dodaje Čavara.

Navodi da je Inzkovo nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida napravilo “dar-mar” u državi.

“Tad su krenule ove aktivnosti iz RS-a, svih stranaka. Stalno dobijamo poruke i od političkih elita iz Sarajeva kako nisu spremni za razgovor. U prošlosti smo imali to da su visoki predstavnici reagirali onako kako želi određena struktura. Mi ćemo gurati, praviti probleme a onda ćemo čekati reakciju međunarodne zajednice da nekoga kazni, pa ćemo mi brati plodove. Mislim da je to vrijeme iza nas”, navodi predsjednik FBiH.

Zaključio je da visoki predstavnik u BiH nije donio skoro nijednu odluku pozitivnu i povoljnu za Hrvate u BiH.

Izvor: Klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button