U četvrtak počinje međunarodni teatarski festival ŽiviFEST Živinice 2021.

- in Kultura, Tuzlanski kanton
živifest

U Živinicama su u toku posljednje pripreme za međunarodni teatarski festival “ŽiviFEST” koji će početi 21. oktobra, a učešće će uzeti najbolja pozorišna ostvarenja iz BiH i regije.

ŽiviFEST će svečano biti otvoren 21. oktobra (četvrtak), s početkom u 19:00 sati, u Velikoj sali BKC-a Živinice, predstavom Sakati Billy sa Inišmana, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a publika će svaku noć, do 29. oktobra, moći uživati u kvalitetnim pozorišnim ostvarenjima iz BiH, S. Makedonije, Srbije i Češke Republike, istakao je Elmir Krivalić, umjetnički direktor Živog festa, te najavio da će pored stručnog žirija, najbolju predstavu birati i publika.

Značajan festival za teatarsku scenu u BiH nastao je iz teatarske revije “Četvrkom u pozorište” koja se već četiri godine održava na sceni Bosanskog kulturnog centra Živinice, a trajat će sve do 29. oktobra kada će svečano biti zatvoren dodjelom nagrada, za najbolje predstave Zlatko Jugović i Dževad Zejćirović, te dodjelom nagrada za najbolju glumicu i najboljeg glumca festivala, a cilj nije samo afirmacija pozorišne umjetnosti, već stvaranje kritične mase ljudi koji će kroz teatarsku umjetnost kritički posmatrati na anomalije društva.

Direktor BKC-a Mevludin Ferhatović je istakao da je ovo najznačajniji kulturni projekat u Gradu Živinice i zahvalio se pokroviteljima Gradu Živinice i Gradonačelniku Samiru Kamenjakoviću, ali i Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Sarajevo.

Sve predstave počinju u 19:00 sati, ulaznice, po cijeni od 8 KM, mogu se kupiti u prostorijama BKC-a, a paket ulaznica za sve predstave košta 40 KM, dok je cijena ulaznice za studente i penzonere 5 KM.