BiH

Dragan Čović: Raspoređivanje migranata na cijeloj teritoriji BiH ne dolazi u obzir













Tokom sinoćnjeg susreta ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica Nelsona i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragana Čovića razgovarano je o mnogobrojnim temama, a jedna od njih bila je i migrantska kriza u našoj zemlji.

Na stavove koje zagovaraju Evropska Unija i SAD, koji glase da migranti moraju biti jednako raspoređeni na teritoriji čitave države, Čović je odgovorio da takvo rješenje ne dolazi u obzir.

“Ja sam poseban naglasak stavio na sigurnosnu i političku dimenziju problema. Mi moramo u potpunosti poštivati zakone BiH, odnosno da migrant gdje uđe u BiH bude evidentiran, tu stacioniran i prema njemu da se postupa u skladu sa zakonima BiH, a ne da ih puštamo da se slobodno kreću po državi i da ne znamo ko su uopće te osobe. Mi smo spremni u državnim institucijama uraditi sve što treba, izdvojiti i potrebna sredstva, ako treba promijeniti i neke zakone, ali ne da se migranti raspoređuju po cijeloj teritoriji BiH. To ne dolazi u obzir” kategoričan je Čović.

Podsjećamo, i visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell uputio je prošlog mjeseca pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku u kojem od njega ponovo zahtijeva ravnopravnu raspodjelu migranata u BiH, te naglašava potrebu za prevencijom humanitarne krize i angažovanje Oružanih snaga BiH.

Migrantskom krizom najviše su pogođeni Unsko-sanski, Tuzlanski i Kanton Sarajevo, a dio bh. vlasti podržava stavove međunarodne zajednice da migrante treba rasporediti i u druge kantone, kao i u RS. Dodik i Čović su takav scenarij u više navrata kategorično odbili.

Izvor: Klix.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button