KulturaTuzlanski kanton

Sakati Billy sa Inišmana otvorit će ITF ŽiviFest u Živinicama

U Živinicama su u toku posljednje pripreme za međunarodni teatarski festival “ŽiviFest” koji će početi 21. oktobra, a učešće će uzeti najbolja pozorišna ostvarenja iz BiH i regije.

Danas je u BKC-u Živinice održana press-konferencija na kojoj je najavljen repertoar Internacionalnog teatarskog festivala, ŽiviFest, 2021.

Festival će svečano biti otvoren 21. oktobra (četvrtak), s početkom u 19:00 sati, u Velikoj sali BKC-a Živinice, predstavom Sakati Billy sa Inišmana, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a publika će svaku noć, do 29. oktobra, moći uživati u kvalitetnim pozorišnim ostvarenjima iz BiH, S. Makedonije, Srbije i Češke Republike, istakao je Elmir Krivalić, umjetnički direktor Živog festa, te najavio da će pored stručnog žirija, najbolju predstavu birati i publika.

Značajan festival za teatarsku scenu u BiH nastao je iz teatarske revije “Četvrkom u pozorište” koja se već četiri godine održava na sceni Bosanskog kulturnog centra Živinice, a trajat će sve do 29. oktobra kada će svečano biti zatvoren dodjelom nagrada, za najbolje predstave Zlatko Jugović i Dževad Zejćirović, te dodjelom nagrada za najbolju glumicu i najboljeg glumca festivala, a cilj nije samo afirmacija pozorišne umjetnosti, već stvaranje kritične mase ljudi koji će kroz teatarsku umjetnost kritički posmatrati na anomalije društva, istakao je Elmir Krivalić.

Direktor BKC-a Mevludin Ferhatović je istakao da je ovo najznačajniji kulturni projekat u Gradu Živinice i zahvalio se pokroviteljima Gradu Živinice i Gradonačelniku Samiru Kamenjakoviću, ali i Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Sarajevo.

Amira Ahmetović, organizator u JU BKC Živinice saopćila je repertoar i istakla značaj svih predstava koje gostuju na ovogodišnjem festivalu.

Sve predstave počinju u 19:00 sati.

Ulaznice za festival mogu se kupiti od 18. oktobra (ponedjeljak), u prostorijama BKC-a, cijena ulaznice je 8KM, a paket ulaznica za sve predstave je 40 KM.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button