Bakir Nakaš: Nepovjerenje prema određenim vakcinama, potrebna snažnija promocija

- in BiH, COVID-19
bakir nakaš

Infektolog Bakir Nakaš ocijenio je trenutnu epidemiološku situaciju stabilnom, a smatra da je sigurno jedan od razloga za to i sve veći broj vakcinisanih u Bosni i Hercegovini, kao i broj onih koji su preboljeli koronavirusnu infekciju od početka pandemije pa sve do danas.

“Da smo sa vakcinacijom počeli na vrijeme, početkom ove godine, situacija bi bila puno povoljnija. Osim manjeg broja oboljelih vakcinacija je doprinijela i blažim kliničkim slikama kod vakcinisanih osoba, u odnosu na oboljele koji nisu primili vakcinu”, istaknuo je Nakaš.

Bakir Nakaš podsjeća na prednost vakcinacije protiv COVID-19 koja se ogleda u zaštiti od obolijevanja, blažim kliničkim stanjima koja ne zahtijevaju hospitalizaciju, kao i manjem broju postcovid sindroma i smrtnih ishoda kod oboljelih koji su vakcinisani.

Ipak, kako je kazao, bez obzira na prednosti vakcinacije, evidentno je nepovjerenje prema određenim vrstama vakcina.

“Sigurno da je takvom stanju doprinijelo odsustvo pravovremenih i adekvatnih informacija o svim prednostima vakcina što nam nameće obavezu za snažnijom kampanjom promocije vakcinacije”, naglasio je dr. Bakir  Nakaš.

Izvor: Bhrt.ba