Amela Hamidović(18) iz Sapne organizatorica mnogih humanitarnih akcija

- in BIG BANG #HerojiGeneracije

PROFIL KANDIDATKINJE:

Amela Hamidović

Kategorija: Građanski aktivizam

Godište: 2003

Amela Hamidović je rođena 04.03.2003 godine u Tuzli. Punih 18 godina živi i školuje se u Sapni, tako je odlučila pomoći svojoj zajednici.
Osnovnu školu pohađala jeu Sapni i svoje obrazovanje također nastavila u Sapni u srednjoj ekonomskoj školi smjer finansijsko-racunovodstveni tehničar. Kada je krenula u srednju školu pojavila se ljubav i želja za aktivizmom, volontiranjem, seminarima i mnogim drugim aktivnostima.

U tom periodu otkrila je svoj talenat, tačnije više njih. Počela je da piše, da glumi i stvara umjetnost. Iza sebe broji mnogo dodatnih edukacijski časova, a to mogu potvrdit i  dva članka koja se mogu pročitati na raznim portalima. Zahvaljujuci konkursu u Tuzli sa profesionalcima iz pozorišta koji su joj prenijeli znanje o filmu, scenariju i montaži, uspjela je snimit dva kratkometrazna filma i napisati 3 scenarija.
Pored redovnog rada na polju umjetnosti ostala je redovan volonter kako u udruženju mladih tako i u crvenom križu općine. Radila je razne projekte, ali najviše humanitarne akcije koje su joj najteže ali i posle kojih budem najviše ponosna.

Kada je počela javno puštati svoje tekstove dobila je mnogo pitanja o tome jel možda planiram napisati knjigu. To joj je najveći cilj i zadatak raditi na tome. Želi da je ljudi pamte kao jako pozitivnu i optimističnu osobu.

Želi da svaka mlada osoba osjeti kako je to donijeti pobjedu u svoj grad, biti ponosan na sebe jer zna da je radila na tome. Želi da joj grad ima više volontera, djece, omladinaca koji će se borit. Želi da shvate da je bolje biti edukovan a sam, nego “faca” u društvu.
Ciljeva je mnogo, bitno je raditi na tome i ne odustajati.

Jedan od najdražih postignuća je projekat na kojem je osvojila drugo mjesto na Tuzlanskom kantonu, riječ je o kratkometražnom filmu gdje je pisala scenarij i igrala glavnu ulogu.
U saradnji sa Domom zdravlja Sapna i policijskom stanicom održala je časove svim razredima u svojoj školi na temu narkomanije u cilju zasustavljanja iste. Imala je priliku biti i predsjednica vijeća učenika MSŠ Sapna kao još jedno divno iskustvo. Kada je riječ o sportu ni tu nije ostala ravnodušna, trenirala je karate, folklor, a danas odbojku.

Postignuća je mnogo, gomila diploma, pohvala, certifikata, ali misli da ne postoji taj papir koji može zamijenit osjećaj kada na ulici prepozna neki djed/nena i sjete se kako sam im je pomogla, kada joj dijete potrči u zagrljaj jer se igrala s njim iako je bila iscrpljena, kada njena pedagogica pred svima kaže da je ponosna, da treba više ovakvih učenika.
Takvi trenutci su za Amelu najveće postignuće, jer sam ponosna i jer su ponosni svi oko nje .

Amela Hamidović je kandidatkinja za BigBang priznanje #herojigeneracije u kategoriji GRAĐANSKI AKTIVIZAM. 

Za Amelu možete glasati klikom OVDJE