Montgomery: Bojim se da bi na Balkanu moglo biti novih sukoba

- in Region
montgomery

Bivši ambasador SAD-a u Hrvatskoj William Dale Montgomery, gostujući na HRT-u, govorio je i o aktuelnim prilikama u našem regionu.

On kaže kako se boji da bi na Balkanu moglo biti novih sukoba, s obzirom na to da nijedan od problema u balkanskim zemljama nije riješen.

“A problem je što to više ne privlači pažnju svijeta. Mislim da je devedesetih ovo bilo glavno mjesto u svijetu na koje su naši čelnici usmjeravali pažnju. Danas više nije tako, a ne vjerujem da te države same mogu riješiti pitanja koja ih muče. Na svim su stranama osjećaji tako uzburkani da ne vidim rješenja”, istaknuo je.

Istaknuo je i kako smatra da Evropska unija ne pruža pomoć i podršku kakvu bi trebala za cijelu balkansku regiju.

“Mislim da ovdje ljudi na neki način kaskaju za drugim zemljama Evrope u svojim stajalištima. Ne treba zaboraviti da su Njemačka i Francuska stoljećima ratovale i tek su nakon Drugog svjetskog rata prestale. To će se dogoditi i ovoj regiji, ali trebat će vremena. Ipak, što je najvažnije, za to će biti potrebna pomoć prije svega Evropske unije, jer ova regija ne može uspjeti sama. Treba punu podršku zapada, SAD-a i EU kako bi se s vremenom zbile te promjene”, kazao je Montgomery.

Izvor: Klix.ba