Gračanica – Osjeti duh bosanske čaršije

- in BiH, Turizam

Grad Gračanica bogata je kulturno-historijskim nasljeđem, prirodnim ljepotama i mineralnim ljekovitim vodama. Zbog svojih potencijala Gračanica ima uslove za razvoj kulturnog, sportsko-rekreativnog, ruralnog i banjskog lječilišnog turizma.

U posjeti Gračanice možete posjetiti Most ljubavi. Projekt ovog mosta inicirali su mladi i uz pomoć gradske uprave i realizirali.

U neposrednoj blizini mosta nalazi se spomenik u obliku klupe na kojoj su zagrljeni tragično živote izgubili Mensur Žepić i Hava Šerbečić. Svake godine na Dan zaljubljenih i Osmi mart građani na ovom mjestu polažu cvijeće.

Koračajući naprijed od spomenika naići ćete na “Ćiru” staru parnu lokomotivu, jednu od svega 10 preostalih u svijetu.

Ono što posjetioci u Gračanici kada dođu ne smiju propustiti svakako je Gračanička sahat – kula, koja predstavlja gračanički zaštitni znak i najmasivniji je objekat te vrste u Bosni i Hercegovini. Sagrađena je u drugoj polovici XVII stoljeća, a 2020. godine proglašena je nacionalnim spomenikom BiH i već četvrto stoljeće pokazuje tačno vrijeme.

U neposrednoj blizini nalazi se Osman- kapetanova medresa koja je osnovanadavne 1800. godine.

Na potpunu multikonfesialnost upućuje i katolička crkva koja je sagrađena 1921. godine u neoromantičnom stilu te posvećena je Uznesenju blažene djevice Marije.

Jedan od rijethi nacionalnih spomenika koji je i danas u funkciji je Konak Vijećnica u kojoj se danas nalazi ured gradonačelnika i gradska uprava.

Gračanica u sklopu zgrade BKC-a ima svoj Zavičajni muzej u kojem se posjetioci mogu pobliže upoznati sa historijom gračaničkog kraja.

Samo par stotina metara dalje posjetioci mogu vidjeti kako je izvorno izgledala stara bosanska kuća sa okućnicom koja je u potpunosti restaurirana te proglašena nacionalnim spomenikom, šire poznata kao kuća Mare Popović.

Danas se u kući nalazi udruženje “Gračaničko keranje” diljem svijeta poznato po “Cvijetu sjećanja” ili “Cvijetu Srebrenice”.

Svi oni koji se žele upoznati sa nastankom urbanih naselja u gračaničkom kraju svakako trebaju posjetiti srednjovjekovni grad Soko.

Pored bogatog kulturno-historijskog nasljeđa u Gračanici možete posjetiti i termalne vode koje u sklopu banje pružaju posjetiocima  odmor i liječenje termo mineralnim vodama.

Tu su i izletišta Vis, Monj i Ratiš koji ljubiteljima aktivnog odmora pružaju niz sadržaja od planinarenja, paraglajdiga, brdskog biciklizma i drugih sportskih aktivnosti.