Big Bang #HerojiGeneracije

Emina Tanović(16) iz Banovića osvajačica preko 100 medalja u karateu

PROFIL KANDIDATKINJE:

Emina Tanović

Možda će Vas zanimati i:

Kategorija: Sport 

Godište: 2005

Emina Tanović ima petnaest godina. Karateom se bavi od svoje šeste godine, tačnije od 2011. godine. Članica je “KBS TUZLA“. Pohađa drugi razred srednje  medicinske škole u Banovićima. Odlična je učenica sa prosjekom 5.0. Osnovnu školu je također završila u Banovićima sa prosjekom 5.0 i bila je “Zlatni odlikaš” u svojoj generaciji.

Dugogodišnja je reprezentativka Bosne i Hercegovine u kategoriji Kata (djevojčice i kadetkinje). Trenutno ima pet Federalnih medalja (tri zlata, jedno srebro i jedna bronza), te četiri državne medalje (dva zlata i dvije bronze).
Pored raznih sportskih uspjeha, kroz osnovnu školu je bila učesnik raznih vannastavnih aktivnosti u kojima je također postizala razne  rezultate (sekcija crvenog križa, debate, literarni konkursi, likovni konkursi, sportske manifestacije,…). Pohađala je kurseve engleskog i njemačkog jezika koje je i završila. U slobodno vrijeme se bavim pisanjem poezije i proze.

Eminin glavni cilj je da završim srednju školu i da potvrdi odličnim uspjehom kao i do sada, te naravno da upiše i završi željeni fakultet. Što se tiče želja u sportu, one su uvijek prisutne i ne mijenjaju se. Želja joj je da prije svega ponovno postane državna prvakinja u svojoj kategoriji, te da bude osvajačica Balkanske i Evropske medalje. Što se tiče medalja sa Premijer liga i Svjetskog prvenstva za smatra da nisu neostvarive i nedohvative kada imaš konkretan cilj i ljude koji rade na našem zajedničkom uspjehu. Cilj svakog sportiste svakako jesu Olimpijske igre, iako je još mlada, smatra da ništa nije nemoguće. Također se nada i zavidni rezultatima u seniorskoj konkurenciji.

Neki od Emininih uspjeha:

Prvi nastup za reprezentaciju BiH bio kada je imala 10 godina. Tada je osvojila treće mjesto na izbornom turniru u Bugojnu 2016.godine, te je iste godine učestvovala na Balkanskom prvenstvu u Beogradu gdje je nastupala kao jedina članica reprezentacije u svojoj kategoriji. Naredne godine, 2017. je osvojila zlatnu medalju na državnom prvenstvu na Palama, iste godine je  učestvovala na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu.
Najznačajnija i najuspješnija godina u karijeri je 2019.godina. Tada je osvojila dvije zlatne Federalne medalje. Jednu u kategoriji djevojčica 14 godina (Sarajevo) i drugu u kategoriji kadetkinja (Jajce). Iste godine je osvojila zlatnu medalju u kategoriji kadetkinja na državnom prvenstvu za kadete, juniore i U21 (Vogošća).

U 2020.godini je osvojila bronzanu medalju na Federalnom prvenstvu u kategoriji kadetkinja u Zenici. U 2021.godini je osvojila dvije Federalne medalje, i to srebro u kategoriji kadetkinja i zlato u kategoriji juniorki. Na državnom prvenstvu održanom u Bugojnu je osvojila bronzanu medalju u kategoriji kadetkinja.

U 2019.godini sa osvajanjem zlatne medalje na državnom prvenstvu se plasirala na Balkansko, Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Na Balkanskom prvenstvu koje se održalo u Brežicama 2019. godine uzela je učešće. Također kao državna prvakinja u svojoj kategoriji nastupila na Evropskom prvenstvu u Budimpešti (u februaru 2020. godine). Na ovom prvenstvu nastupala je u dvije kategorije. U kategoriji kate kadetkinje (u kojoj je bila tadašnji državni prvak) zauzela je 25.mjesto, te u kategoriji kate ekipno kadetkinje i juniorke gdje je sa još dvije djevojke iz Gradačca zauzela 13.mjesto.

Izdvoja neke značajne uspjehe: zlato u open kategoriji mlađih kadetkinja na turniru u Osijeku 2018.godine, zlato u kategoriji kadetkinja na međunarodnom karate turniru “Grawe-Energija” Banja Luka, zlato u kategoriji djevojčica 12 godina na World Grand Prix “Alija Izetbegović” turniru u Sarajevu 2017. godine, te zlato u više od pet uzrasnih kategorija na turniru “Ilidža Open”. Osvajačica je preko 100 medalja sa raznih nivoa takmičenja.

Emina Tanović je kandidatkinja za BigBang priznanje #herojigeneracije u kategoriji SPORT. 

Za Eminu možete glasati klikom OVDJE

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro