Tuzlanski kanton

U Gradačcu potpisan Protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja
U Gradačcu je u ponedjeljak, 27. septembra, potpisan Protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i svih drugih oblika eksploatacije djece, čime je naš grad uključen u projekat “Jačanje lokalnih kapaciteta za borbu protiv trgovine ljudima u BiH.”

Proces kreiranja protokola započeo je krajem mjeseca juna od strane predstavnika udruženja “Zemlja djece u BiH” iz Tuzle i centra za socijalni rad Gradačac te potom proširen uključenjem predstavnika gradske uprave Gradačac, policijske uprave, osnovnih i srednjih škola.

Potpisivanjem protokola načinjen je važan korak ka stvaranju mehanizma koji će u Gradačcu uticati na suzbijanje evidentno prisutnih problema.

Možda će Vas zanimati i:

Razvoj efikasnog i funkcionalnog lokalnog referalnog mehanizma za suzbijanje prosjačenja i svih drugih oblika iskorištavanja djece, uključujući i trgovinu ljudima, jedan je od ciljeva rada udruženja “Zemlja djece u BiH.”

Gradačac je osma lokalna zajednica koja je potvrdila svoje opredjeljenje stvaranju mehanizma ove vrste.

Aktivnost izrade protokola realizovana je u okviru projekta “Jačanje lokalnih kapaciteta za borbu protiv trgovine ljudima u BiH” koji se implementira od strane World vision BiH, u partnerstvu sa udruženjem “Zemlja djece u BiH” i udruženjem “Kali Sara” Sarajevo.

Institucije i ustanove koje su u Gradačcu potpisale protokol u narednom periodu očekuje dodatna edukacija kako bi u skladu sa planiranim bili u mogućnosti sprovesti preuzete zadaće. To su, pored grada Gradačac, Centar za socijalni rad, Dom zdravlja, PU Gradačac, Dječije obdanište “Kolibri”, Osnovne škole “Hasan Kikić” i “Ivan Goran Kovačić” te MSŠ “Hasan Kikić” i gimnazija “Mustafa Novalić.”

Izvor: Radiogradacac.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button