In memoriam

Na današnji dan prije 35 godina preminuo je Dražen RičlDražen Ričl, Zijo ili Para preminuo je na današnji dan prije 35 godina. Frontmen i osnivač “Crvene jabuke” bio je teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći u koja se desila 18. septembra 1986. godine, kada je život izgubio njegov drug iz benda Aljoša Buha.

Nesreća se desila kod Jablanice, kada su članovi sarajevske grupe putovali za Mostar. Ričl je bio u komi sve do 1. oktobra, kada je preminuo u bolnici u Beogradu.Rođen je 12. marta 1962. godine u Sarajevu.Bio je jedna od najpoznatijih ličnosti sarajevske kulturne scene. Karijeru je počeo u bendu “Elvis J.Kurtović & His Meteors” te je jedan od začetnika Novog primitivizma, a potom je sa Zlatkom Arslanagićem osnovao “Crvenu jabuku”. Slovio je za jednog od najboljih gitarista sarajevske rok scene zbog čega je od Elvisa J. Kurtovića dobio zvanje “Zijo, najbrža ruka srednje Bosne, uključujući i zajednicu opština Tuzla – car pare, magle i ostalih vremenskih nepogoda”, kako je bio i najavljivan na koncertima.

Možda će Vas zanimati i:

Dražen Ričl je odrastao na Koševu. Završio je samo osnovnu muzičku školu, budući da tada u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu nije bilo odsjeka za gitaru. Završio je sarajevsku Drugu gimnaziju, nakon koje upisuje žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Zbog prevelikih obaveza, završio je samo dvije godine.

Postao je poznat i po svojim humorističnim ulogama u prvoj sezoni “Top liste nadrealista”, gdje je glumio zajedno sa Neletom Karajlićem, Brankom Đurićem – Đurom i Zenitom Đozićem.

Na nadgrobnom spomeniku u obliku presječene jabuke uklesan je stih iz pjesme “Nek’ te on ljubi”.

Izvor: Avaz.ba

Back to top button