BiH

Vijeće Evrope objavilo izvještaj “o policijskom zlostavljanju zatvorenika” u BiH
U izvještaju objavljenom danas, Komitet Vijeća Evrope za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) je pozvao vlasti Bosne i Hercegovine da poduzmu mjere za rješavanje problema policijskog zlostavljanja.

Izvještaj, baziran na ocjenama CPT-a tokom posjete zemlji u junu 2019. i objavljen zajedno s odgovorom BiH vlasti, opisuje brojne navode o fizičkom i psihičkom zlostavljanju, koje bi, po mišljenju Komiteta, po svojoj težini moglo biti okarakterisano kao mučenje. Ti navodi uključuju mlaćenja, prepadanje vatrenim oružjem te čak i silovanje zatvorenika palicom “od strane službenika za provođenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH)”, navodi se u izvještaju.

Možda će Vas zanimati i:

“Optužbe o zlostavljanju osumnjičenih kriminalaca uključivale su udarce nogama, udarce rukama, šamare i udarce palicama, bejzbol palicama, drvenim daskama i električnim kablovima, koje su im nanijeli kriminalistički inspektori i pripadnici jedinica za posebne intervencije s namjerom da ih prisile na priznanje,” stoji u saopćenju.

Također se u izvještaju napominje da je iz Republike Srpske primljeno manje navoda o zlostavljanju policije nego u 2012. i 2015. Godini.

Izvještaj poziva na “rigorozne mjere za promicanje promjene kulture” unutar policije u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-Neretvanskom Kantonu te u policiji FBiH.

“Ovo, između ostalog, zahtijeva usvajanje mjera kao što su savremene metode istrage zločina i sistem audio i video snimanja policijskih razgovora, kao i garancija da su zdravstveni pregledi osumnjičenih za krivična djela u policijskom pritvoru temeljiti i povjerljivi,” stoji u saopćenju.

Nadalje, u izvještaju je utvrđeno da “istrage o navodnom policijskom zlostavljanju nisu efikasne, jer se niti provode odmah niti temeljito, a istražno tijelo se ne može smatrati nepristrasnim i nezavisnim”..

Izvor: Ba.n1info.comMožda će Vas zanimati i:

Back to top button