Vijesti

Ambasada SAD: Ni Dejton ni Ustav BiH ne daju entitetima pravo na otcepljenje
Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom, a niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje nijednom entitetu, poručili su za Radio Slobodna Evropa iz Kancelarije za odnose sa javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Na upit o najavama Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, da će povući saglasnosti Republike Srpske date na sporazume o formiranju Oružanih snaga BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, iz Ambasade odgovaraju da “odgovorno liderstvo zahtijeva učešće u vlasti i usvajanje ključnih ekonomskih reformi i reformi za transparentnost kako bi se poboljšao život građana”.

Iz Ambasade ističu da retrogradni pozivi nude samo gubitak bilo kakvih šansi u budućnosti.

Milorad Dodik je novinarima 27. septembra rekao da je u toku popis svega „što je urađeno od strane visokih predstavnika ili kroz naše sporazume i davanja saglasnosti“.

On je istakao da postoji želja da se predloži, a o čemu će se ovih dana i odlučivati, da se kroz rušenje zakona o vojsci u roku od nekoliko mjeseci formira vojska Republike Srpske, što je, tvrdi, u skladu sa Ustavom BiH.

Ovo nije prvi put da Dodik daje ovakve ili slične izjave, jer je 12. maja izjavio da je „vrlo brzo moguće ponovo mobilizovati vojsku Republike Srpske.“

Izvor: Rs.n1info.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button