BiH

Granična policija BiH – Održan sastanak zbog uhapšenih službenika
Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić je održao Stručni kolegij u Glavnom uredu, na kojem su uz zamjenika dirketora i pomoćnika za organizaciju i operacije, nazočili načelnici centralnog ureda, savjetnici direktora te načelnici terenskih ureda Granične policije BiH.

Stručni kolegij je održan povodom aktualne situacije vezano za akciju “Konak”. Državne agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštva BiH, pri kojoj su dvojica pripadnika GPBiH lišena slobode.

Možda će Vas zanimati i:

“Granična policija BiH najoštrije osuđuje svaki oblik koruptivnog ponašanja, pogotovo u vlastitim redovima, čiji pripadnici bi trebali biti oni koji se bore protiv korupcije, a ne oni koji sudjeluju u istoj te Granična policija i ovim putem daje potpunu podršku Tužilaštvu BiH u borbi protiv korupcije i nastavku realizacije akcije Konak”, rečeno je nakon sastanka.

U posljednjih nekoliko godina, Centralni istražni ured Granične policije BiH je sačinio 23 izvješća o počinjenom kaznenom djelu pri kojima je osumnjičeno 40 službenika GPBiH. Provedeno je 35 internih postupaka zbog sumnje u koruptivno ponašanje, odnosno zloupotrebu službenog položaja protiv 48 policijskih službenika, za koja je podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka. U navedenim postupcima je u jedanaest slučajeva za jedanaest policijskih službenika GP izrečena stegovna sankcija prestanka radnog odnosa. Procesuirani su policijski službenici GPBiH za počinjenje kaznenih djela: Zloupotreba službenog položaja, Primanje dara i drugih oblika koristi, Neprijavljivanje kaznenog djela ili počinitelja, Pronevjera u službi i drugo.

Na kolegiju je zaključeno da će Granična policija BiH, kao i do sada, poduzimati sve mjere sukladno zakonu da se sankcioniraju nositelji koruptivnih radnji u vlastitim redovima. Neophodno je da policijski službenik obavlja svoj posao maksimalno profesionalno kako mu to i struka zahtijeva.

Izvor: Klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button