Covid-19Svijet

U Njemačkoj planiraju nove regulative protiv nevakcinisanih radnika
Organi nadležni za zdravstvo u Njemačkoj planiraju nove regulative prema kojima nevakcinisani radnici neće dobijati nadoknadu za izgubljenu platu ukoliko zbog virusa korona budu morali u karantin.

U nacrtu dokumenta pokrajinskih Ministarstava zdravlja, u koje je uvid imala agencija Reuters, regulative će na snagu stupiti najkasnije od 11. oktobra.

Možda će Vas zanimati i:

Regulative će obuhvatati osobe pozitivne na virus korona i povratnike iz zemalja sa liste “visokog rizika” zbog Covida 19, gdje spadaju Britanija, Turska i dijelovi Francuske.

Nevakcinisani putnici iz navedenih zemalja moraće u karantin na najmanje pet dana. Vakcinisani ili nedavno oporavljeni od Covida 19 neće ići u izolaciju.

Kritičari smatraju da su ove regulative jednake obaveznim vakcinacijama protiv Covida 19 jer veliki broj radnika ne može sebi da priušti ostanak kod kuće bez primanja.

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn rekao je da nije namjera da se predloženim mjerama vrši pritisak na Nijemce da se vakcinišu već da je više u pitanju pravednost.

“Zašto bi drugi plaćali za nekoga ko je odlučio da se ne vakciniše”, upitao je Spahn.

Izvor: Ba.n1info.comMožda će Vas zanimati i:

Back to top button