Radničko sportsko društvo Sloboda otvara kuću sporta (FOTO)

- in Sport, Tuzla
sloboda

RSD Sloboda 1. oktobra zvanično će otvoriti kuću sporta, prvu u Bosni i Hercegovini.

Iako je ovaj jubilej trebalo proslaviti povodom 100 godina postojanja RSD Sloboda, 2019. godine, zbog pandemije je svečano otvaranje pomjereno za 1. oktobar 2021., povodom 78. godišnjice oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik RSD Sloboda Aid Berbić istakao je o kakvom se prostoru radi i kako se rodila sama ideja za kuću sporta:

“Prvo smo na raspolaganju imali prostor od nekih 70 kvadratnih metara, a onda smo uspjeli proširiti Kuću sporta na više od 200 kvadratnih metara. Ideja vodilja je bila izjava legendarnog Fahrudina Avdičevića, koji je za života rekao da Tuzla mora imati muzej sporta.”

Edina Selesković, autorica Kuće sporta i kustosica postavki, istakla je pojedinosti o samom dizajnu:

“Kuća sporta dizajnirana je na jedan moderan i savremen način koristeći najnovije tehnologije , od dizajniranja u virtualnoj realnosti, do korištenja multimedijalnih aplikacija i instalacija. Sretna sam što smo napravili nešto što je drugačije, što će Slobodu prezentovati novim generacijama i što će taj ponos prenijeti i na njih. Koncept Kuće sporta je urađen u koloritu i simbolizmu Slobode, međutim od podsjeća i njegova inspiracija dolazi iz Tuzle, dolazi iz oblika koje mi vidimo svaki dan. U suštini, Kuća sporta je dizajnirana kao sklop analognih i digitalnih instalacija. Ona je jedna prostorna knjiga u koju svaki posjetilac može ući.”

U Kući sporta svih 13 klubova i Tamburaška sekcija RSD Sloboda imaju svoje postavke koje će se u narednom periodu dopunjavati novim sadržajima, a 1. oktobra od 19 sati bit će upriličeno i zvanično otvaranje.