FIFA predlaže da se svjetska prvenstva održavaju svake dvije godine

- in Fudbal, Sport
fifa

FIFA je pozvala vodeće fudbalske saveze i organizacije na sastanak krajem septembra kako bi se razgovaralo o međunarodnom kalendaru natjecanja, uključujući i prijedlog da se Svjetsko fudbalsko prvenstvo održava svake dvije godine.

Poziv za online sastanak 30. septembra primili su fudbalski savezi, predstavnici fudbalera, klubova, liga, konfederacija, UEFA-e te Sindikat profesionalnih nogometaša (FIFpro), prenosi “Skaj Sport. Glavna tema zasjedanja bit će prijedlog FIFA-e da se svjetska prvenstva održavaju svake dvije godine, umjesto četiri kao do sada.

“Postoji širok konsenzus u fudbalskom svijetu da se međunarodni kalendar natjecanja reformira i poboljša. Ovo je jedna od nekoliko mogućnosti da se uspostavi konstruktivna i otvorena rasprava na svjetskoj i regionalnoj razini”, navodi se u priopćenju FIFA-e objavljenom na njenim službenim stranicama.

UEFA i Južnoamerička fudbalska konfederacija КONMEBOL (CONMEBOL) se protive prijedlogu i čak su zaprijetili bojkotom dodatnih turnira, dok su Azijska fudbalska konfederacija i КONКАКAF (Konfederacija Sjeverne i Centralne Amerike i Kariba- CONCACAF) podržali prijedlog promjene formata Svjetskog prvenstva.

Izvor: Bhrt.ba