BiHVijesti

16 dana aktivizma u Tuzli: “Pomaci su vidljivi, ali moramo nastaviti raditi”










Učesnici i učesnice panela „Pozitivni primjeri odgovora lokalnih zajednica na rodno zasnovano nasilje“, razgovarali su danas u Tuzli o ulozi nevladinih organizacija i institucija u prevenciji i odgovoru na rodno zasnovano nasilje i predstavili pozitivne korake, poput unapređenja i sprovođenja zakonskih regulativa, multisektorskog pristupa rodno zasnovanom nasilju i ekonomskog osnaživanja žena koje su preživjele nasilje.

Ovom panel diskusijom nastavljena je kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koja se sprovodi pod sloganom Isključimo nasilje zajedno.

Cilj ovogodišnje kampanje, koju realizuje UN Women BiH uz podršku Švedske, je skrenuti pažnju javnosti na značaj odgovornosti šire društvene zajednice u prevenciji i borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women BiH, poručila je da nasilje nad ženama moguće spriječiti ako radimo zajedno na rješavanju ekonomskih poteškoća, mijenjanju društvenih normi i nejednakih odnosa moći, te na jačanju osnovnih usluga za preživjele i stvaranju sigurnijeg okruženja. “Godinama naši partneri iz vladinog i nevladinog sektora rade na unapređenju i pružanju adekvatnog odgovora na nasilje u lokalnim zajednicama. Danas ističemo njihova postignuća i razgovaramo o narednim koracima na putu eliminacije nasilja nad ženama i djevojčicama. Sveobuhvatni napori u oblasti prevencije i zaštite su važniji nego ikad, pogotovo u svjetlu nedavnih slučajeva femicida”, dodala je Bishop.

Iz Udruženja Vive žena Tuzla naglašeno je kako je, uprkos napretcima u usklađivanju zakonodavnog okvira BiH sa Istanbulskom konvencijom rodna neravnopravnost ipak evidentna u svim sferama, pa i u sistemu zapošljavanja. “Od septembra 2021. do maja 2023. realizirali smo projekat izgradnje ekonomske otpornosti žena žrtava nasilja i unapređenja socijalnih politika s ciljem njihovog osnaživanja i kreiranja života bez nasilja. Projekt je pokazao da je ulaganje u ekonomsko osnaživanje žena izravni put ka rodnoj ravnopravnosti, iskorjenjivanju siromaštva i inkluzivnom ekonomskom rastu”, poručila je Aida Cipurković, projektna koordinatorica u UG Vive žene Tuzla.

Da nasilje nije problem pojedinca, već cijelog društva, naglasio je Denis Fejzić, samostalni inspektor i načelnik Ureda direktora Uprave policije Tuzlanskog kantona, podsjetivši građane/ke da su u obavezi da sve slučajeve nasilja prijave, što mogu učiniti i anonimno. “U porastu je broj prijava nasilja u porodici, što ne znači da je porastao broj slučajeva nasilja već je porastao broj žrtava koje su se ohrabrile da prijave nasilje. Stoga su ove kampanje vrlo korisne jer edukuju stanovništvo kako da reaguje u slučaju nasilja”, kazao je Fejzić.

 Fatima Bećirović, projektna koordinatorica u Gender centru FBiH, kazala je: Urađeno je puno, ali svakako se i dalje treba raditi na organiziranju obaveznih i kontinuiranih edukacija, unapređenju i dosljednijoj primjeni postojećih zakonskih rješenja, strožijoj kaznenoj politici, kao i sankcioniranju stručnih lica za koje se utvrdi da nisu postupili u skladu sa svim propisima i nadležnostima.“

Dragana Petrić, projektna koordinatorica u Fondaciji Lara iz Bijeljine, podsjetila je na važnost pooštravanja kaznene politike. Iako postoje određeni pomaci u pogledu unapređenja zakonodavnog okvira Republike Srpske koji reguliše ovu oblast, važno je i da primjena zakona bude adekvatna. “Naročito je to važno u pogledu izricanja hitnih zaštitnih mjera i praćenja njihove primjene, jer bez toga nema prevencije i adekvatne sistemske zaštite žrtava nasilja”, poručila je.

Nakon Tuzle, panel diskusija o jačanju odgovora zajednice na nasilje bit će održana i u Banjoj Luci (7.12.), a o ulozi umjetnosti u prevenciji nasilja kroz izložbu ilustracija i diskusiju govorit će se u Sarajevu 8.12.. U sklopu kampanje, 5.12. će u Mostaru još jednom biti izvedena predstava „Perzeide“ u produkciji Narodnog pozorišta Mostar i u režiji Karmen Obrdalj.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button