Aida Dedić (19) pravi primjer omladinske aktivistkinje

- in BIG BANG #HerojiGeneracije

PROFIL KANDIDATKINJE:

AIDA DEDIĆ 

KATEGORIJA: GRAĐANSKI AKTIVIZAM

GODIŠTE: 2002

Dedić Aida rođena je 01.08.2002 godine u Tuzli, završila je Srednju medicinsku školu Tuzla – opći smjer. Kao dijete je često išla na različite kurseve, radionice, treninge i sanjala o tome kako će jednoga dana svojim radom usrećiti i motivisati mlade ljude da pokrenu pozitivnu promjenu prije svega u sebi, a nakon toga i u svojoj zajednici.

Volonterizmom se aktivno počinje baviti 2017 godine, odmah po završetku osnovne škole. Postaje član Pozorišta mladih Tuzle u funkciji polaznika dramskog studija, Udruženja Mladi Tuzle, Organizacije za djecu i mlade Osmijeh za Osmijeh, a svoje angažmane ostvaruje u okviru Fondacije tuzlanske zajednice i Udruženja Zemlja djece u BiH.
Aida je igrala u tri pozorišne predstave u produkciji Pozorišta mladih i uzela učešće u raznim projektima pod pokroviteljstvom Grada Tuzle kao i Evropske Unije, Vlade Švedske te World Visiona.

Kroz projekat “Ja građanin” u svojoj školi edukovala je učenike na temu “Maloljetničke trudnoće” sa osvrtom na njihovo djelovanje na zdravlje mladih djevojaka. Zajedno sa svojim timom edukovala je i učenike osnovnih škola, završnih razreda. Davala je izjave za lokalne televizije na tu temu. Pandemija virusa COVID 19 nije zaustavila edukaciju mladih ljudi, pa je tako odlučila sa svojin timom edukovati članove nevladinih organizacija. Pored ove teme, Aida je zagovarala i temu “Problem ne plaćanja prakse medicinskim sestrama/tehničarima” u okviru koje je sa svojim timom posjetila predsjednika skupštine TK i razgovarala o tom problemu.

Trenutno se Aida bavi dramsko-pedagoškim radom sa djecom i mladima u okviru Dramskog studija za djecu mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle u funkciji saradnika. Radi sa uzrastom od 6 do 15 godina (mlađi i srednji uzrast), a u njenoj režiji prikazale su se i dvije pozorišne predstave “Družba Pere Kvržice” i “Život u magli”.

Aida želi poslati poruku mladim ljudima da trebaju vjerovati u svoje snove, želje i ciljeve. To je i osnovni cilj Aidinog građanskog aktivizma, da kroz svoje javne nastupe, rad sa djecom i mladima podstakne njihovo kritičko razmišljanje i potrebu za pronalaskom rješenja za goruće probleme u našem gradu.

Neka od Aidinih postignuća:

* Certifikat o završenom Dramskom studiju pocetna faza
*Certifikat o završenom Dramskom studiju naoredna faza
* Plakati i potvrde o igranju u predstavama: Iskorak, PAT, Vise no što možeš ponijeti
* Učešće i implementacija projekata: Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja, RE PRODUKT, Omladinski rad za bolji grad, Liderska akademija, Školsko pozorište, Očuvanje mentalnog zdravlja mladih, Parlamentarna debata o problemu aerozagadenja u gradu Tuzla, Bina mira 2018, Sedmica djeteta,
*Izrada skripte “Osmjehovi kutci”
*Saradnik u vođenju dramskih radionica
* Pedagoški rad sa grupom i režija predstava Družba Pere Kvržice i Život u magli
*predsjednik razreda 4 godine
*Članica vijeća učenika 4 godine
* potvrde o izvanrednom uspjehu u školskim 2018/19, 2019/20, 2020/21
*njemački jezik B2 nivo
*engleski jezik B1+
*Nahlin Teen club

Aida Dedić je kandidatkinja za BigBang prizananje #herojigeneracije u kategoriji GRAĐANSKI AKTIVIZAM.

Za Aidu možete glasati klikom OVDJE