Lejla Tanović nastupa na UCI Marathon Series utrci u Francuskoj

- in Biciklizam, Sport
marathon

Najbolja bh.biciklistkinja Lejla Tanović priprema se za nastup na UCI MTB Marathon Series utrci koja se održava Francuskoj. Petorostruka balkanska i šesnaest puta državna prvakinja će na utrci koja je planirana da se održi u nedjelju nastupit kao 12. biciklistkinja svijeta. UCI MTB Marathon Series utrke bodovno spadaju u kategoriju Svjetskog kupa za maraton disciplinu i očekuje se nastup najboljih biciklistkinja svijeta. Za našu takmičarku utrka u Francuskoj biti će zadnja provjera pred Svjetsko prvenstvo koje se održava 2. oktobra u Italiji.

„Na utrku maraton serije odlazimo iz punog bloka treninga i sigurno da Lejla neće pokazati svoje pune kapacitete, međutim nalazi se u životnoj formi tako da očekujemo još jedan vrhunski rezultat, a cilj je svakako medalja. Utrka Svjetskog prvenstva pred kraj sezone je naš najveći cilj ove sezone i posljednja tri mjeseca smo sve utrke i treninge podredili tom nastupu. Utrka u Francuskoj će poslužiti kao provjera ali i prilika za pripremanje sitnih detalja pred Svjetsko prvenstvo ,“ rekao je trener Amar Njemčević.

Utrka u Francuskoj duga je 75 kilometara sa 1800 metara visinskog uspona, a interesantno je da će takmičari morati pored fizičkih sposobnosti pokazati i tehničke kvalitete s obzirom na to da ih očekuje 2400 metara spusta. Pobjeda na UCI MTB Marathon Series utrci nosi 250 UCI bodova, odnosno 100 UCI bodova više nego pobjeda na Evropskom prvenstvu.