Vijesti

FOTO: Innovation Cafe No.2 u DKR u Tuzli













Innovation Cafe No.2 održat će se u Tuzli u DKR-u (Mejdan) 16. jula 2018. godine u periodu od 18:00 do 22:00 sati.

Innovation Cafe je poseban događaj, na kojem startupovi imaju priliku da se predstave ispred studenata, firmi, investitora, univerziteta, medija  i drugih gostiju. Startupovi imaju priliku da predstave svoje ideje, kažu šta nude tržištu, zajednici i investitorima, te traže ono što im je potrebno kako bi se razvili na međunarodnom tržištu. Nakon izlaganja investitori i svi prisutni imaju priliku postaviti pitanja kako bi im se približila ideja i razjasnile nejasnoće. Takođe, određeni startupovi već u toku svog izlaganja dobiju ponudu od investitora za ideje koje su njima interesantne.

Možda će Vas zanimati i:

Ovaj događaj organizuje FITT (Fondacija za inovacije, tehnologiju i transfer znanja) u sklopu CEE FREIRAUM-a, a podržan je od strane SCE-a (Strascheg poduzetničkog centra – Strascheg Center for Entrepreneurship) i Masterwerk-a iz Njemačke.

“CEE FREIRAUM je projekat koji je nastao kao inicjativa Strascheg Centra za Poduzetništvo (SCE) iz Minhena i Fondacije za inovacije, tehnologiju i transfer znanja (FITT) iz Tuzle kao ideja da se starupovi i inovacije iz Centralne i Istočne Evrope podrže i izađu na internacionalno tržište. Glavni cilj CEE Freiraum-a jeste skauting i edukacija mladih startupova u BiH i regionu. Startupovi će imati priliku steći određena znanja i priliku da kroz edukaciju razviju nove biznis ideje pod mentorstvom eksperata u poljima poduzetništva. Kroz brojne aktivnosti imati će priliku da učestvuju na raznim seminarima, radionicama, konferencija i drugim događanjima koja će im pored edukacije omogućiti i direktnu komunikaciju sa drugim akterima na poslovnom tržištu kako Bosne i Hercegovine i regiona tako i cijele Evrope. Krajnji cilj jeste i finansijski podržati najbolje start up-ove, dati im priliku da izađu na medđunarodno tržište, predstave svoje ideje pred najvećim svjetskim kompanija i u tom smisli učestvuju na međunarodnom događaju kao što je MUST Samit 2019. Pored startupova CEE Freiraum kroz svoje aktivnosti želi podržati rad Inkubatora i Univerziteta  u BiH, ali i u regionu, te tako na jedinstven način okupiti mlade i obrazovane ljude i pružiti im priliku da svoje poslovne ideje pretvore u stvarnost. Ovaj program kao takav donosi jedinstvenu i vrlo značajnu priliku mladim ljudima, inovatorima, poslovnim inkubatorima i Univerzitetima da steknu znanja, kreiraju ideje te ih na kraju predstave na međunarodnom nivou i tako se povežu sa stranim investitorima i pozicioniraju se na međunarodnom tržištu. Innovation Cafe No.1 je organizovan u Sarajevu u junu mjesecu, gdje smo imali 10 starupova, 12 investitora iz BiH, Njemačke, Slovenije i Holandije, te preko 50 gostiju. Jedan startup kojeg su investitori ocijenili kako izuzetno perspektivnog dobio je nagradu da sa cijelim timom otputuje u Njemačku na 5 dana gdje će raditi sa ekspertima za poduzetništvo u SCE, te će imati priliku da provedu određeno vrijeme i u najvećem starup centru u Minhenu.  Sve troškove putovanja, smještaja, hrane i treninga snose Centar za poduzetništvo Strascheg i Fondacija za Inovacije, tehnologiju i transfer znanja. Moramo naglasiti da mi je posebno zadovoljstvo najaviti specijalne goste Innovation Cafe-a No.2 i to Prof. Dr. Edhema Eddie Čustovića koji dolazi iz Australije i Prof. Dr. Mirsada Hadžikadića iz Amerike. Oni će u toku ovog događaja održati kratka predavanja na teme “inovacija i naprednih tehnologija”, ističu iz FITT-a, Fondacije za inovacije, tehnologiju i tranfer znanja.

Na Innovation Cafe-u No.2 priliku da se predstave će imati 5 stranih i 5 domaćih startupova. Također, priliku da prisustvuju će imati i investitori, studenti, predstanici Univerziteta, predstavnici firmi, velike i male kompanije, kao i gosti individualci koji se prijave do naznačenog datuma. Kako i na koji način se prijaviti za svaku od navedenih kategorija možete pronaći na linku: http://innovationcaffe.f4itt.org/, a prijave su potpuno BESPLATNE za sve.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button