Sport

BiH na Paraolimpijskim igrama u Tokiju predstavlja 16 sportista
Na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, koje se održavaju od 24. augusta do 5. septembra, Bosnu i Hercegovinu predstavlja 16 sportista.

Bosnu i Hercegovinu će u Japanu predstavljati reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci koju čine: kapiten Sabahudin Delalić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Ermin Jusufović, Adnan Manko, Adnan Kešmer, Asim Medić, Nizam Čančar, Stevan Crnobrnja, Jasmin Brkić, Safet Alibašić i Mirzet Duran.

Također će se za medalju boriti i bacač kugle Dževad Pandžić.

Naša država nakon niza godina ima i predstavnicu u streljaštvu na Paraolimpijskim igrama – Zerinu Skomorac, a tu je i Ervin Bejdić, višestruki državni rekorder. U Tokio putuje i najmlađi učesnik Paraolimpijskih igara, stonoteniser Haris Eminović.

Paraolimpijcima BiH je danas upriličen svečani ispraćaj, a dobro zdravlje i uspjeh na takmičenju su im poželjeli predsjednik Paraolimpijskog komiteta BiH Dragan Radić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Semir Avdić, ambasador Japana u BiH Makoto Ito, te generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman.

“Nadam se da će na ovim olimpijskim igrama povećati kvotu medalja koje su do sada ostvarili”, poručio je, između ostalog, Radić.

Ambasador Makoto je ocijenio da su Olimpijske igre uspješno završene te izrazio nadu da će, i pored epidemije koronavirusa, i Paraolimpijske igre biti uspješne.

Parasportistima je kazao da je vlažnost zraka u Tokiju 80 posto tako da trebaju pripaziti na zdravlje i fizičku kondiciju, ali osim toga, imaju pono toga lijepog za vidjeti.

Kako je istaknuto, velika zasluga za uspjehe bh. paraolimpijaca pripada trenerima, a to su: Mirza Hrustemović, Ejub Mehmedović, Zikret Mahmutović- sjedeća odbojka, Damir Muharemović – atletika, Mirsad Ređić i Nedžad Fazlija – streljaštvo i Jovica Šorman – stoni tenis.

Ostali dio delegacije paraolimpijskog tima čine: generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta i šef misije u Tokiju Osman Handžić, doktor Mirsad Muftić i ekonom Dževad Šabeta.

Govoreći o fizičkoj i mentalnoj spremnosti bh.tima dr. Muftić je kazao da je kompletan tim u punoj fizičkoj i mentalnoj kondiciji i s punom snagom, voljom i željom odlaze na Paraolimpijske igre.

Za medalje će se na Paraolimpijske igre boriti 4.400 sportista iz gotovo 160 država.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci osvajač je brojnih medalja i priznanja. Jedina je reprezentacija u BiH koja je donosila medalje sa Paraolimpijskih igara, a u svojoj kolekciji posjeduju dvije zlatne i tri srebrene medalje sa Paraolimpijada; tri zlata, dva srebra i jedna bronzu sa svjetskih prvenstava, te 12 evropskih odličja – od kojih devet zlatnih, jedno srebro i dvije bronze.

I bacač kugle Dževad Pandžić, pored ostvarene A paraolimpijske norme je bio i učesnik Paraolimpijskih igara u Londonu 2012. i Riu 2016., a osvojio je drugo mjesto sa 10,67 m na Open Srbija u Kruševcu 2019.godine, 8. mjesto na Svjetskom prvenstvu 2019. u Dubaiju, proglašavan je više puta za najboljeg sportistu paraplegičara u Kantonu Sarajevo i BiH.

Najbolji ostvareni rezultati iz streljaštva Zerine Skomorac su: 18.mjesto na Svjetskom kupu u Osijeku 2019. gdje je ostvarila normu za Svjetsko prvenstvo i Paraolimpijske igre, potom 2.mjesto na Grand Prixu u Novom Sadu 2019. i 35. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Sydneyju 2019.

Paraolimpijac u streljaštvu Ervin Bejdić je višestruki državni rekorder a u Tokio putuje s A normom i direktnom kvotom, a njegovi najbolji rezultati u karijeri su: 5.mjesto u disciplini zračni pištolj u Novom Sadu 2019, 5. mjesto u disciplini malokaliparski pištolj 50m u Novom Sadu Grand Prix i 16. mjesto u disciplini malokalibarski pištolj 50 na Svjetskom prvenstvu u Sydneyju 2019. godine.

Najmlađi učesnik Paraolimpijskih igara stonoteniser Haris Eminović je ostvario sljedeće rezultate: zlatna medalja na Svjetskom kupu u Finskoj 2019., zlatna medalja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, Balkanski kup u Bugarskoj, 5.mjesto na Svjetskom kupu Aleksandrija 2020., 4.mjesto ekipno na Svjetskom kupu Aleksandrija 2020., bronzana medalja Svjetski kup Češka 2021 i trenutno je na Svjetskoj rang listi 6. junior svijeta.

Obraćajući se uime sportista Eminović je zahvalio svima koji su pružili podršku bh.timu.

“Velika mi je čast i privilegija da sa svojih 20 godina predstavljam svoju državu Bosnu i Hercegovinu na najvećoj sportskoj smotri. Dat ću sve od sebe na Paraolimpijskim igrama kao i svi paraolimpijci”, kazao je u emotivnom obraćanju Eminović te zahvalo roditeljima, trenerima i Paraolimpijskom komitetu.

Eminović će na ceremoniji svečanog otvaranja Paraolimpijskih igrama nositi zastavu Bosne i Hercegovine, a Zerina Skomorac će zastavu nositi na ceremonij zatvaranja igara.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button