Big Bang #HerojiGeneracijeU fokusu

Sedamnaestogodišnji Tuzlak među najuspješnijim učenicima Federacije BiHPROFIL KANDIDATA: 

 LUKAS NIKOLIĆ

Možda će Vas zanimati i:

KATEGORIJA: Nauka i obrazovanje

GODIŠTE: 2004

Lukas Nikolić je učenik Elektrotehničke škole u Tuzli.  Sedamnaest godina je posvećen nauci i obrazovanju. Interes za mnoge stvari je pokazao već tijekom osnovnoškolskog obrazovanja. Završio je osnovnu školu „ Sveti Franjo“ u Tuzli, svih devet godina odličnim uspjehom i primjerenim vladanjem. Prve korake je započeo s dramskom sekcijom osnovne škole, gdje smo s predstavom „Mali Princ“ sudjelovali i osvajali nagrade na prestižnim festivalima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Pored toga, bio je član raznih školskih sekcija, a uspjehe sam postizao i iz likovnog odgoja, kao i iz sporta.

Po završetku šestog razreda dobio je i Priznanje za postignute izuzetne rezultate na kantonalnom takmičenju od strane Ministarstva obrazovanja i nauke TK. Natjecao se i na natjecanjima iz geografije, vjeronauka, kemije, njemačkog jezika itd. Poseban uspjeh imao je na natjecanjima iz matematike i fizike. Na natjecanju „Klokan matematičar 2018“ ušao je u top 10% po ostvarenom broju bodova na nivou čitavog svjetskog natjecanja. Bio je sudionik i raznih književnih natječaja, te sam objavljivao radove u raznim listovima. 2015. godine izdao je i svoju knjigu „Put odrastanja“, zbirku pjesma i priča za djecu.

Tijekom čitave osnovne škole pohađao je škole stranih jezika, kao i razne kursove programiranja i sl. Trenirao je plivanje i rukomet, iz čega je također ostvario zapažene rezultate. Bio je i aktivni član Udruge društva Breščana, ta voditelj vlastite emisije na Zavičajnom radiju Breške. U srednjoj školi je nastavio nizati uspjehe. Uzima učešće na Zimskoj školi fizike 2020, a kasnije odnosi pobjedu na nagradnom konkursu – izazovu #BudiFizičar s inovacijom „Vrući led“. Zahvaljujući tom uspjehu sam dobio i Priznanje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

https://bigbang.kameleon.ba/kandidat/lukas-nikolic/

U drugom razredu srednje škole sudjeluje Online školi fizike, osvaja 2.mjesto na kantonalnom takmičenju iz fizike, te sudjeluje i na federalnom takmičenju. Pisao je i za razne literarne konkurse, te je osvojio i dva 1.mjesta, te nekoliko pohvala. Bio je i sudionik Virtualne uvertire u Treći STEM Youth Camp, kao i prestižne MINT Akademie u organizacije Goethe Instituta Göttingen, kao i u još nekoliko projekata Goethe Instituta u Bosni i Hercegovini. Nedavno je bio dio i Tuzlanskog Ljetnog Instituta.

Od malih nogu mašta o nečemu velikome, o promjenama, koje bih ja pravio i krojenju svijeta po mjeri jednog malog običnog čovjeka. Mišljenja je da su obrazovanje i nauka, jedini način da napravimo temeljne promjene u našem gradu, kantonu i državi. Trudio se da svu svoju energiju, snagu i volju, ulije u sticanje znanja, upoznavanje ljudi i mijenjanje stvari koje mislim da su loše.

Svoj dosadašnji rad temeljio je na uspjehu u školu, školskim, kantonalnim i federalnim takmičenjima iz prirodnih nauka i drugih predmeta, vannastavnim aktivnostima, sportu, voluntarizmu, itd. Međutim, iznad svega promjene je poticao pisanom riječju, pjesmama i pričama. Trudio se uvijek ostati dosljedan sebi i na takav način privući pažnju okoline. Malim koracima, svi zajedno, bez obzira na vjeru i nacionalnost, možemo i moramo, praviti velike promjene, bez da tražimo izgovore.

Lukasova postignuća:

2015. godine – objavljivanje knjige “Put odrastanja”
2016. godine – Srebreni paž po izboru stručnog žirija i srebreni paž po izboru dječjeg povjerenstva na 59. Međunarodnom festivalu scenskog stvaralaštva dece i mladih Majske Igre u Bečeju
2016. godine – Priznanje za postignute izuzetne rezultate na kantonalnom natjecanju
2018. godine – 1.mjesto na Drugom festivalu školskog filma
2018. godine – top 10% po ostvarenom broju bodova na svjetskom natjecanju “Klokan matematičar 2018”
2019. godine – 3.mjesto na natjecanju “Der, die, das – Deutsch macht Spass”
2020. godine – pobjednik nagradnog konkursa-izazova #BudiFizičar
2020. godine – Priznanje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za postignute rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima u školskoj 2019/20. godini
2021. godine – nominirani za Ličnost godine radio Kameleona u kategoriji Nove generacije
2021. godine – 2.mjesto na kantonalnom natjecanju iz fizike
2021. godine – 1.mjesto prema ocjeni stručnog žirija na nagradnom konkursu “Kreativni konkurs za najbolji slogan”
2021. godine – 1.nagrada na konkursu SABNOR-a TK
2021. godine – sudjelovanje na prestižnoj MINT Akademie u organizacije Goethe Instituta Göttingen
2021. godine – sudjelovanje na Tuzlanskom Ljetnom Institutu

Lukas Nikolić je kandidat za BigBang priznanje #herojigeneracije u kategoriji NAUKA I OBRAZOVANJE.

Glasajte za Lukasa klikom OVDJE!

 Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button