Biznis

BiH je samo u posljednje dvije godine od EU dobila 256 miliona eura

Velika finansijska pomoc










Bosna i Hercegovina je u posljednje dvije godine primila značajnu finansijsku podršku od Evropske unije u iznosu od 256 miliona eura.

Prema podacima Evropske unije, Bosna i Hercegovina trenutno ima najveću korist od finansijske pomoći unije. Ova podrška dolazi kroz predpristupne fondove, koji su usmjereni na socioekonomski razvoj zemlje.

U periodu od 2021. do 2023., Bosni i Hercegovini je dodijeljeno 256 miliona eura, pri čemu se 70 miliona eura posebno usmjerava ka podršci energetski siromašnim domaćinstvima. Važno je napomenuti da je već 90 posto od ovih 70 miliona eura distribuirano prema korisnicima za koje je namijenjeno.

Pored toga, od 1999. godine, EU je omogućila 3,2 milijarde eura kroz zajmove Evropske investicijske banke. Također, EU ostaje najznačajniji trgovinski partner Bosne i Hercegovine, pri čemu zemlja ostvaruje 73 posto izvoza u EU, dok 56 posto dobara uvozi iz Unije. Trgovinska razmjena između Bosne i Hercegovine i EU samo prošle godine iznosila je 15,1 milijardu eura.

Direktne investicije iz država EU u Bosni i Hercegovini dostigle su 5,3 milijarde eura tokom prošle godine, što svjedoči o snažnom ekonomskom partnerstvu između zemlje i Unije.”



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button