Big Bang #HerojiGeneracije

Nermin Brković – Upoznajte pozorišnog gurua
PROFIL KANDIDATA: 

Nermin Brković 

KATEGORIJA: Umjetnost i kultura

GODIŠTE: 1997

Nermin Brković rođen je 07.7.1997. godine u Tuzli. Apsolvent je studijskog programa Produkcija (pozorište, film, radio i TV) na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.
Još od osnovne i srednje škole svoje slobodno vrijeme provodi u salama i vježbaonama za sportove borilačkih vještina (karate), ali i salama za ples u kategoriji latinoameričkih i standardnih plesova. Iz oba sporta osvaja veliki broj nagrada, medalja i priznanja, kako na gradskim i kantonalnim, tako i na državnim i regionalnim takmičenjima.

Nakon 7 godina aktivnog bavljena sportom svoj interes usmjerava na novo polje – umjetnost. Tako 2009. godine postaje član Udruženja „Mladi Tuzle“ i Udruženja “Pozorište mladih Tuzle” kastingom za predstavu Petar Pan. Godine 2012. završava početnu, a 2013. godine naprednu fazu Dramskog studija za djecu i mlade “Pozorišta mladih Tuzle”. Igrao je u predstavama: Petar Pan, Udijelite sirotinji, Snjeguljica i sedam patuljaka,  Romeo i Julija, Weseljaci,  Iskorak.
Igrajući u prethodno pomenutim predstavama Udruženja od 2013. godine pažnju mu privlači i sama organizacija nastanka jedne pozorišne predstave.

Kroz određene seminare unutar Udruženja osposobljen je i angažovan u tehničko-organizacijskom odjelu “Pozorišta mladih Tuzle”, radeći poslove svjetlo i ton majstora. Osim toga, angažovan je i za organizaciju tehničkog tima za pozorišne predstave, koncerte, izložbe, promocije kako u produkciji “Mladih Tuzle”, tako i na drugim događajima u gradu, koji su od značaja za razvoj kulture i umjetnosti, u produkciji Centra za kulturu Tuzla, teatra Kabare Tuzla, Bosanskog kulturnog centra TK, Udruženja građana Tvornica Magije – Magic Factory, Agencije Colosseum i Narodnog pozorišta Tuzla.
Do sada je radio na vođenju tona i svjetla za 50 premijernih izvođenja predstava nastalih u produkciji Udruženja „Pozorište mladih Tuzle“, teatra Kabare Tuzla i Narodnog pozorišta Tuzla  te preko 100 drugih događaja (koncerti, festivali, promocije, izložbe) u gradu Tuzla, ali i šire.

Također radio je snimanje, dizajn, obradu i montažu zvuka za filmove Ruža, Virtuelni zatvor i Od gnijezda do zvijezda nastalih u produkciji Udruženja „Mladi Tuzle“ Tuzla. Osim toga,  potpisuje režiju i montažu audio knjige za djecu „Heroj bez plašta“.
Trenutno je član Upravnog odbora Udruženja „Mladi Tuzle“ Tuzla i teatra Kabare Tuzla.

Svojim trudom i radom kroz volonterski i profesionalni angažman želi doprinijeti razvoju kulture i umjetnosti, kako u gradu Tuzla, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Osim toga, cilj je podstaknuti i inspirisati mlade ljude da daju vlastiti dobrinos u jačanju polja kulture i umjetnosti.

Neka od Nerminovih postignuća: 

2021. „3T – Talk Tuzla, Talk!“ konferencija za mlade, tehnička podrška i video montaža.
2020. Tuzla film festival, tehička podrška festivala.
2020. Ilustrovana knjiga za djecu sa audiozapisom „Heroj bez plašta“, režija i montaža audio knjige.
2019. Izložba Breaking Free, Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, tehnička podrška.
2019. The Alpha group (A) i Narodno pozorište Tuzla (BiH) – Dizajner svjetla i majstor svjetla za predstavu „U ime oca“.
2019. Udruženje “Mladi Tuzle”, dizajn i montaža zvuka za film “Od gnijezda do zvijezda”.
2018 – 2021. Festival Savremene Žene, tehnička podrška festivala.
2018. Udruženje “Mladi Tuzle”, dizajn i montaža zvuka te snimanje i montaža dijaloga i zvučnih efekata za film “Virtuelni zatvor”.
2017. Udruženje “Pozorište mladih Tuzle”, dizajn i montaža zvuka te snimanje i montaža dijaloga i zvučnih efekata za film “Ruža”.
2016 – 2021. Teatar Kabare Tuzla – TKT Fest, Dani akademskog teatra – Tehničko vodstvo festivala.
2016. Youth Exchanges – 1. International peace camp Aachen – peace and freedom for all of us? – Organizator Aachener Netzwerk für humanitäre Hilfe und interkulturelle Friedensarbeit e.V.
2015 – 2019. Učesnik i organizator međunarodnog festivala “Bina Mira” – “European Festival of Youth Theatre”.
2015 – 2021. Ton i svjetlo majstor za pozorišne predstave u produkciji Teatra Kabare Tuzla.
2014 – 2021. Učesnik u organizaciji festivala “Dani Mladi Tuzle”.
2013-2019. – Ton i svjetlo majstor za pozorišne predstave u produkciji Udruženja “Pozorišta mladih Tuzle” Tuzla.

Nermin Brković je kandidat za BigBang priznanje #herojigeneracije u kategoriji UMJETNOST I KULTURA.

Glasajte za Nermina klikom OVDJE.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button