Belmin Delić (19) borac za bolje političko stanje u BiH

- in BIG BANG #HerojiGeneracije

PROFIL KANDIDATA: 

Belmin Delić

KATEGORIJA: Građanski aktivizam

GODIŠTE: 2001

Belmin Delić je rođen 19. novembra 2001. godine u Tuzli. Osnovnu školu “Tojšići” pohađao je u svom rodnom mjestu. Alumnista je najuspješnije srednje škole u Tuzlanskom kantonu, Behram begove medrese. Trenutno pohađa prvi ciklus politologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Član je upravnog odbora politologije Asocijacije studenata Fakulteta političkih nauka. Aktivni je član debatnog tima “Opozit” sa kojim je u dosadašnjem radu uzeo učešće u mnogobrojnim debatama. Obnaša predsjedničku poziciju foruma “Naši mladi – Kalesija” u Kalesiji. Aktivno djeluje na polju građanskog i političkog aktivizma, pod okriljem “International Organization for Migration”, “Youth for peace”, “Istraži svoj grad”, “The Post-Conflict Research Center” i drugim organizacijama.

Cilj kandidata je razvijanje projekata koji u direknoj vezi dovode do realnog progresa na polju učešća mladih ljudi u političkim procesima, građanskom aktivizmu, razumijevanju i donošenju javnih politika, razvijanju lokalnih zajednica, političkoj edukaciji i drugim poljima.

Cilj, nadalje, predstavlja i implementiranje projekata za razvijanje mikro zajednica na levelu koji će potpomoći aktivno i kompetentno napredovanje Bosne i Hercegovine u političkom, ekonomskom, privrednom i EU integracijskom sektoru.

Neka od Belminovih postignuća: 

Prvo mjesto učeničkog takmičenja za video-spot na temu “Zemljo tisućljetna”.
Predsjednik foruma “Naši mladi Kalesija”
Član upravnog odbora SPONA-e
Učešće na “Srebrenica Youth School 2021”, PCRC
Učešće na seminarima “The Role of Media in Peacebuilding” i “Hate Speech Alternative” – Youth for Peace, decembar 2020.
Učesnik u radionicama “Istraži svoj grad” – Sarajevo, Bugojno, Zvornik
Učesnik u treningu ” Osnaživanje mladih da adekvatno govore o ratu I pričama o ratu”, International Organization for Migration”

Belmin Delić je kandidat za BigBang priznanje #herojigeneracije u kategoriji GRAĐANSKI AKTIVIZAM. 

Više informacija o Belminu možete pronaći na www.bigbang.kameleon.ba.

Glasajte za Belmina klikom OVDJE.