BiHKultura

Večeras počinje 27. Sarajevo Film FestivalVečeras počinje 27. Sarajevo Film Festival, koji će biti održan od 13. do 20. augusta.

U 19:30 sati počinje ceremonija Crvenog tepiha kod Narodnog pozorišta, a nakon toga, u 20:00 sati svečano otvorenje Festivala. Domaćin ceremonije svečanosti otvorenja je bosanskohercegovački glumac Dino Bajrović.

Festival će biti otvoren svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma: filmom Danisa Tanovića DESET U POLA i omnibusom PISMA S KRAJEVA SVIJETA filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog reditelja Béle Tarra.

Film će na otvaranju Festivala biti prikazan u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu Coca-Cola, u Ljetnom kinu “Safet Zajko”, u Dječijoj kući Novo Sarajevo, u kinu na Ilidži te na dvije nove festivalske lokacije: u Cineplexxu Sarajevo gdje će biti prikazan u nekoliko sala i u Ljetnom kinu Stari grad (plato preko puta Vijećnice). Svjetskom premijerom ovog filma počinju i projekcije Sarajevo Film Festivala u Mostaru – u Ljetnom kinu Cineplexx Plaza Mostar. Film se prikazuje u sklopu Open Air programa Sarajevo Film Festivala. Nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), sa fokusom na reditelje iz Jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu, i uz podršku BH Telecoma.

Omnibus PISMA S KRAJEVA SVIJETA svjetsku premijeru će imati u Ljetnom kinu Vatrogasac, u sklopu programa Specijalne projekcije. Djelo je filmskog kolektiva Bistrik7, 13 međunarodnih autora ujedinjenih iskustvom prve generacije diplomiranih studenata na film.factory Béle Tarra u Sarajevu. Reditelji su Ghazi Alqudcy, Graeme Cole, Gonzalo Escobar Mora, Grant Gulczynski, Marta Hernaiz Pidal, Namsuk Kim, Bianca Lucas, Stefan Malešević, Patrick Marshall, Aleksandra Niemczyk, Pilar Palomero, Emma Rozanski i Gustavo Vega.

Ekipe oba filma poklonit će se publici na nekim lokacijama nakon završetka projekcije.

Završetak dana prvog Festivala označit će vatromet, čiji je pokrovitelj Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić.

Za ulazak na sve projekcije 27. Sarajevo Film Festivala potrebno je imati Covid-sigurnu akreditaciju. Više informacija možete pronaći na linku https://www.sff.ba/stranica/covid-sigurna-akreditacija

Sve informacije o programu na web stranici Festivala www.sff.ba.

Festival se održava do 20. augusta.

Izvor: Ba.n1info.comMožda će Vas zanimati i:

Back to top button