Lifestyle

Pojava depresije i anksioznosti kod mladih udvostručila se tokom pandemije

Prema novom istraživanju, koje je sprovedeno na globalnom nivou, pojava depresije i anksioznosti kod mladih osoba udvostručila se tokom pandemije koronavirusa.

Svaki četvrti adolescent u svijetu pati od simptoma depresije, dok svaki peti pati od simptoma anskioznosti.

Možda će Vas zanimati i:

„Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da je pandemija izazvala globalnu krizu mentalnog zdravlja mladih“, izjavila je Šeri Madigan, autorka istraživanja i profesorka psihologije na Univerzitetu u Kalgariju.

Kako je vrijeme prolazilo, simptomi su se sve više pogoršavali. Oni su posljedica izolacije, porodičnih i finansijskih problema i poteškoća sa kojim su se mladi suočili zbog prelaska na online nastavu.

Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu JAMA Pediatrics obuhvatilo je više od 80.000 učesnika na globalnom nivou uzrasta od četiri do 17 godina, a prosječna starost bila je 13 godina. Korišćeni su empirijski klinički podaci o depresiji i anksioznosti prikupljeni sa područja istočne Azije, Evrope, Amerike i Bliskog istoka, prenosi Eurekalert.

„Djeca i mladi su se tokom pandemije suočili s ogromnim promjenama koje su prouzrokovale stres. Kad problemi s mentalnim zdravljem traju i ne riješe se na odgovarajući način, može da dođe do trajnih posljedica“, istakla je Madigan.

Hronični stres i nestabilnost koju djeca doživljavaju može da dovede do osjećaja beznađa, što je jedan od glavnih prediktora samoubistva.

Istraživanje je također otkrilo da starija djeca više obolijevaju od mlađe zbog puberteta i hormonalnih promjena koje se javljaju zbog manjka društvene interakcije.

Izvor: Rs.n1info.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro