BiHSvijet

Bijela kuća objavila pismo Bosanca Baracku Obami













Na zvaničnoj stranici Bijele kuće objavljeno je pismo Bosanca Emira Hadžića upućeno predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Baracku Obami.

Narednik artiljerije u marincima SAD-a Bosanac Emir Hadžić nedavno je govorio za američke medije o sve učestalijoj antimuslimanskoj propagandi u toj zemlji, a koju predvodi republikanski kandidat za predsjednika Donald Trump. Hadžić je iz BiH sa porodicom otišao u Californiju 1995. godine.

Da bi se odužio zemlji koja je njega i njegovu porodicu srdačno primila, odmah se priključio američkoj vojsci. Kaže, američke snage su bile među mirovnim trupama u BiH te je priključenje marincima bio način da plati svoj dug Sjedinjenim Američkim Državama. Iako je namjeravao služiti kratko, u marincima se zadržao do danas.

Nedavno je uputio pismo Obami u kojem navodi da se njegova služba u američkoj vojci bliži kraju nakon skoro dva desetljeća. U pismu američkom predsjedniku, Hadžić navodi da na vrijeme koje je proveo služeći SAD-u gleda sa ponosom i poniznošću.

“I sada kada gledam unazad osjećam ispunjenost i zahvalnost za priliku koja mi je data. Imigrirao sam u Sjedinjene Američke Države neposredno prije prestanka neprijateljstava u mojoj rodnoj zemlji Bosni i Hercegovini. Mnogi neispoštovani mirovni dogovori rezultirali su nastavkom krvoprolića i genocidom. Međutim, Dejtonski mirovni sporazum je donio mir. Postoje mnogi faktori koji su doprinijeli uspjehu tog mirovnog sporazuma kao što je bilo mnogo faktora koji su doprinijeli mojoj odluci da služim u američkim oružanim snagama”, navodi Hadžić u pismu Baracku Obami.

“Glavni faktor za mene je bio osjećaj obaveze da vratim dug jer sam osjetio da dugujem američkom narodu koji je prihvatio moju porodicu i moje sugrađane u Sjedinjenim Državama. Dobrodušan američki narod nam je pomogao da započnemo novi život ovdje bez progona i neprijateljstva. Vjerujem da smo i mi postali takvi Amerikanci. Kao prvi bosansko-američki marinac imao sam ulogu kulturnog ambasadora. Mislim da sam uspio”, navodi se u pismu.

“Iako sam jedan od mnogih bosanskih Amerikanaca koji su služili u oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država, ja sam također jedan od mnogih Amerikanaca islamske vjere koji služe SAD-u. Želim da vam se zahvalim gospodine Predsjedniče, za ‘čuvanje naših leđa’ u ovim izazovnim vremenima. Zahvaljujem se Vašim prethodnicima za činjenje istog u prošlosti. Volimo Boga, volimo našu zemlju, volimo naše komšije također”.

“Svako ko to osporava zaslužuje da bude osporen. Na globalnoj sceni, hvala Vam na postojanom liderstvu i razboritom strpljenju. Hvala vam što ste čovjek od akcije kada je to opravdano, ali i po tome što ste čovjek mira. Poznajem rat i poznajem mir i, kako drevna izreka kaže, ‘rat je sladak onome ko ga nije probao’. Na kraju, hvala Vam što ste principijelan vođa kao naš vrhovni komandant”, navodi se, između ostalog, u pismu Bosanca Emira Hadžića upućeno predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Baracku Obami.

emir-hadzic-letter-edited_1

N1



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button