Svijet

Hakeri ukrali skoro 600 miliona dolara u kriptovalutama na digitalnoj platformi

Hakeri su na digitalnoj platformi Poly Network ukrali kriptovalute u vrijednosti 600 miliona dolara u najvećoj pljački u historiji decentraliziranih finansijskih platformi.

Platforma je informaciju o pljački objavila na Twiterru, navodeći i detalje digitalnih novčanika na koje je novac prema njihovim tvrdnjama prebačen i pozivajući korisnike da ne prihvaćaju kriptovalute s tih adresa.

Možda će Vas zanimati i:

U vrijeme objave informacije o krađi vrijednost ukradenih kriptovaluta iznosila je nešto više od 600 miliona dolara, prema publikaciji za kriptotrgovinu The Block.

Pljačka spada među najveće u historiji decentraliziranih platformi za finansijske transakcije u kriptovalutama, nadmašivši hakerski napad na platformu Coincheck sa sjedištem u Tokiju u 2018. godini u kojem je ukradeno 530 miliona dolara u bitcoinima.

Platforma Mt. Gox propala je 2014. nakon krađe u kojoj je također “nestalo” oko pola milijarde dolara u bitcoinima.

“Posrijedi je hakerski napad ogromnih razmjera… nalik onome na Mt. Gox”, tvrdi Bobby Ong, suosnivač internetske stranice za kriptoanalitiku CoinGecko. Dodaje ipak da pljačka zasada nije utjecala na cijene glavnih kriptovaluta.

Pljaškaši su na Polynetworku ukrali više novca nego što je otuđeno u svim sličnim pljačkama u sektoru decentraliziranih finansijskih transakcija u razdoblju od januara do jula ove godine, a taj se iznos popeo na rekordnih 464 miliona dolara, prema izvještaju kompanije CipherTrace.

Decentralizirane financijske platforme omogućuju razmjenu kriptovaluta bez tradicionalnih mehanizama kontrole koje osiguravaju banke i berze, objašnjava Reuters, a učestale pljačke mogle bi ih stajati ulagača i osigurati pojačani regulatorni nadzor.

Njihovi zagovornici tvrde da ta tehnologija ‘demokratizira’ pristup finansijskim uslugama dok kritičari ističu da je najvećim dijelom neregulirana i ranjiva na hakerske napade i pljačke zbog tehnoloških “rupa” i slabosti.

U Poly Networku nisu odmah odgovorili na Reutersov upit o detaljima pljačke. Zasada nije jasno gdje je njihovo sjedište, je li pokrenuta službena policijska istraga i ako jest, ko ju je pokrenuo.

Izvor: Hr.n1info.comMožda će Vas zanimati i:

Back to top button