Svijet

Najopsežnij izvještaj o klimi dosad: “Ovo je crveni alarm za čovječanstvo”

Čovječanstvo ima poguban utjecaj na klimu i to je činjenica, zaključili su UN-ovi naučnici u najopsežnijoj studiji dosad. Na klimatskom izvještaju radila su 234 autora naučnika iz 66 zemalja.

Međuvladino povjerenstvo za klimatske promjene (IPCC) na konferenciji Cop26 u Glasgowu u Škotskoj objavilo je danas najopsežniju procjenu do sad.

Možda će Vas zanimati i:

Štetan utjecaj čovječanstva na klimu je činjenica, kažu UN-ovi naučnici u studiji. Autori izvještaja tvrde da se ne može isključiti da će razina mora porasti do dva metra do kraja ovog stoljeća.

No, postoji nada da bi značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova moglo stabilizirati porast temperatura.

“Današnji izvještaj Radne skupine 1 IPCC-a je crveni alarm za čovječanstvo”, rekao je glavni tajnik UN-a António Guterres, prenosi BBC.

“Ako sada udružimo snage, možemo spriječiti klimatsku katastrofu. No, kako današnji izvještaj jasno pokazuje, nema vremena za odgađanje niti mjesta za izgovore. Računam na zvaničnike vlada i sve zainteresirane strane da osiguraju uspjeh COP26”, rekao je.

Ključne štetne posljedice

– Temperature će do 2040. godine prema svim scenarijima emisija doseći 1,5 C iznad razine koja je zabilježena u razdoblju od 1850-1900 godine.

– Arktik će vjerovatno biti praktički bez leda u septembru barem jednom prije 2050. u svim procijenjenim scenarijima.

– Sve češće će se pojavljivati neki ekstremni događaji “bez presedana u historijskim zapisima” čak i pri zagrijavanju za 1,5 °C.

– Predviđa se da će se ekstremni događaji na razini mora koji su se dogodili jednom u sto godina u nedavnoj prošlosti dogoditi barem godišnje na više od polovice lokacija na kojima se mjeri razina plime i oseke do 2100.

– U mnogim će regijama vjerojatno biti požara, prenosi Index.

Ključne tačke izvještaja

– Globalna površinska temperatura bila je 1,09°C viša u desetljeću između 2011. i 2020. nego u razdoblju između 1850.-1900. godine.

– Proteklih pet godina bile su najtoplije zabilježene od 1850. godine.

– Nedavna stopa porasta razine mora gotovo se utrostručila u odnosu na 1901.-1971. godine.

– Ljudski utjecaj je “vrlo vjerovatno” (90%) glavni pokretač globalnog povlačenja ledenjaka od 1990-ih i smanjenja arktičkog morskog leda.

– “Gotovo je sigurno” da su toplinski valovi, uključujući vrućine, postali sve učestaliji i intenzivniji od 1950 -ih, dok su hladni događaji postali rjeđi i manje ozbiljni.

IPCC, sastavljen od stotina vodećih svjetskih naučnika koji se bave klimom, objavljuje opsežne procjene svakih sedam godina, a ovaj izvještaj je šesti od 1988.

Izvor: Hr.n1info.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button