Gračanka (25) gradi jaču naučnu zajednicu u BiH

- in BIG BANG #HerojiGeneracije

PROFIL KANDIDATKINJE:

Zlata Jašarević

KATEGORIJA: UMJETNOST I KULTURA

MJESTO: Gračanica

 

Zlata Jašarević dolazi iz  Gračanice, još poznate kao ‘od posla čaršija’, gdje je završila svoje osnovno i srednje obrazovanje. Nakon završene gimnazije upisuje Prirodno-matematički fakultet u Tuzli gdje 2018.godine stiče zvanje Bachelora primijenjene hemije. Trenutno je na svojim master studijama na Tehnološkom fakultetu-smjer Hemija i inženjerstvo materijala.

U svom naučnom pogledu iza sebe ima već objavljena dva naučna rada, jedan u saradnji sa kolegama PMF-a a drugi sa kolegama sa Tehnološkog fakulteta. Kroz svoje srednjoškolsko obrazovanje bila sam aktivni član i volonter omladinskog udruženja ‘Anea-MG’ da bih svoj volonterizam poslije nastavila kao stipendista i volonter BH Futures Foundation, čiji je cilj osnažiti mlade kroz edukaciju, liderstvo i tehnologiju kako bi bili spremni na izazove 21.stoljeća.

Ima običaj reći da joj je mama uvijek znala čime će se baviti, sudeći po količini prosutih šampona(uz izgovor da samo pravi bolju hemikaliju), ali da će je odvesti i u umjetnost sigurno nije očekivala. Od malih nogu je imala uvijek i neku potrebu za umjetničkim izražavanjem pa se bavila folklorom 18 godina, glumila u dramskim sekcijama, pjevala i sama učila svirati gitaru, a prije 5 godina put je naveo i u jedan vid likovnih umjetnosti.

Već 5 godina je mandala umjetnik. Mandale dolaze iz budističke i hinduističke kulture, i u prijevodu sa sanskrita bukvalno znači “krug”. Sam taj krug i oblici u tim kulturama predstavljaju univerzum, simboliziraju ideju da se život nikada ne završava i da je međusobno sve povezano. Mnoge domove krase njeni radovi, i do sada su njeni radovi bili na 3 izložbe – na Danu orijentalnih umjetnosti u Mostaru, u Tuzli i na festivalu umjetnosti ‘Art Čaršija’ u Gračanici.

Cilj joj je postati neko ko će graditi jaku naučnu zajednicu u BiH, pomagati mladima u njihovom usmjerenju ka uspjehu, biti dio promjene na bolje, a isto tako raditi na promociji umjetnosti, i organizirati vlastitu izložbu i približiti široj populaciji da je spoj umjetnost i nauke itekako moguć.

Zlata Jašarević je kandidatkinja za BigBang priznanje #herojigeneracije u kategoriji UMJETNOST i KULTURA. 

Za Zlatu moćete glasati klikom OVDJE.

Neka od Zlatinih postignuća:

– dobitnica Vera Šnajder nagrade
– 3 kolektivne izložbe
– razni tv i portalski intervjui
– objavljeni naučni radovi
– izuzetno uspješan student