BiHSvijet

Džaferović sa predsjednikom Svjetskog jevrejskog kongresa: Braniti istinu o genocidu u Srebrenici













Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sastao se s predsjednikom Svjetskog jevrejskog kongresa Ronaldom Lauderom, kada je istaknuta  privrženost Bosne i Hercegovine čuvanju sjećanja i zaštiti istine o Holokaustu.

Na sastanku je razgovarano je o pitanjima važnim za Jevrejsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, te o saradnji institucija Bosne i Hercegovine sa Svjetskim jevrejskim kongresom, a Džaferović je kazao da je BiH ponosna na svoju multikulturalnu historiju i Jevrejsku zajednicu kao njen neizostavni dio.

May be an image of 2 people

Možda će Vas zanimati i:

Predsjedavajući Džaferović zahvalio je predsjedniku Svjetskog jevrejskog kongesa na ukupnoj podršci članova i aktivista Svjetskog jevrejskog kongresa BiH u periodu od sticanja nezavisnosti, a naročito na podršci žrtvama u borbi protiv revizionizma i odbrani istine o genocidu u Srebrenici.

Istaknuta je i nužnost provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, kako bi se osigurala puna ravnopravnost Jevrejima u Bosni i Hercegovini, te je iskazana zabrinutost zbog rasta desnog populizma u Evropi, saopćeno je.

Sastanku je prisustvovao i generalni savjetnik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Rosensaft, koji je bio jedan od govornika u Potočarima na obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici,



Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button