SvijetZanimljivosti i zabava

Neuobičajen fenomen – U Brazilu pao snijeg (VIDEO)

Automobili, ulice i autoceste prekriveni su snijegom i ledom, a ljudi su iskoristili ovu rijetku priliku za fotografisanje i igru na snijegu.

“Imam 62 godine i nikada nisam vidio snijeg. Vidjeti ljepotu prirode je nešto neopisivo”, rekao je vozač kamiona Goncalves Marques u gradu Cambara do Sul za TV Globo.

Možda će Vas zanimati i:

Porasle cijene kafe i šećera

Više od 40 gradova u državi Rio Grande do Sul je pod ledom, a u najmanje 33 opštine pao je snijeg, izvijestila je meteorološka tvrtka Somar Meteorologija.

Neuobičajeno hladno vrijeme u Brazilu već je uspjelo povećati međunarodne cijene kafe i šećera, a današnji dan je najhladniji u godini, piše Reuters.

Talas hladnog zraka krenut će prema sjeveru Brazila. Polarna zračna masa trebala bi se danas kretati iznad Sao Paula i Minas Geraisa, donoseći tako niske temperature.

Prema meteorološkoj tvrtki MetSul, vjetrovi u gradu Sao Francisco de Paula dosezali su 80 kilometara na sat, što je rijetka pojava u Brazilu.

“Gotovo i da ne osjećate hladnoću zbog uzbuđenja oko snijega. Čudesan je, čudesan”, rekao je građanin Cambara do Sula Joselaine da Silva Marques za TV Globo.

Meteorolozi kažu da su hladne zračne mase uobičajene u ovo doba godine, no intenzitet i učestalost ovih pojava moda su se promijenile zbog klimatskih promjena.

Izvor: 6yka.comMožda će Vas zanimati i:

Back to top button